Mięso z kurczaka i jego właściwości zdrowotne

Mięso z kurczaka słynie nie tylko z wartości odżywczych, lecz także ze swej niskokaloryczności. Ze względu na swoje walory zdrowy kurczak zalecany jest dzieciom, a także osobom pragnącym zrzucić parę zbędnych kilogramów. Ponadto mięso z kurczaka stanowi niezbędnik w każdej diecie sportowca. Zdrowie na talerzu sprawi, że poczujemy się lepiej, a nasza kondycja znacznie poprawi się. Jakie tajemnice ukrywa jeszcze kurczak?

Wartość odżywcza

Każda część kurczaka odznacza się innymi wartościami odżywczymi. Podaję wartości odżywcze zawarte w 100 g:

Dane Filet z piersi Udko Podudzie Skrzydełka
Kalorie (g) 98 158 140 220
Białko (g) 21 17 18 18
Węglowodany (g) 0 0 0 0
Tłuszcze (g) 1,3 10 7 16

 

Co powinieneś wiedzieć o zdrowym kurczaku?

Zdrowy kurczak zawiera w swym składzie cynk niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Ponadto jest źródłem witaminy B12. Zadaniem tej witaminy jest transport kwasu foliowego do komórek. Mięso ze zdrowego kurczaka zawiera w swym składzie kwasy nienasycone. Bogata zawartość białka jest podstawą diety osoby żyjącej „na sportowo”. Warto podkreślić, że znajdziemy w nim dodatkowo niezbędne dla organizmu aminokwasy – tak zwane aminokwasy egzogenne. Sam organizm nie jest w stanie wytworzyć tego typu kompletu, dlatego też aminokwasy muszą być dostarczone z dietą.

Zdrowy kurczak to także walory smakowe. Mięso z kurczaka charakteryzuje się kruchością oraz soczystością. Zachwyca swym smakiem oraz aromatem.

Mięso drobiowe jest bardzo łatwe do przyrządzenia, obróbka zaś nie jest pracochłonna. Drób można gotować, grillować, smażyć, piec oraz parować. Dania z kurczaka smakują wyśmienicie z warzywami – zarówno w postaci surówek, jak i warzyw gotowanych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.