Owoce morza – kulinarna przygoda

Owoce morza (frutti di mare, sea food) jeszcze do niedawna dostępne były wyłącznie w znanych i renomowanych restauracjach. Obecnie coraz częściej pojawiają się również w prywatnych domach, zyskując szerokie grono zwolenników. Stanowią smaczny i dodatek do egzotycznych sałatek, past, sosów, a nawet zup, dostarczając niezapomnianych wrażeń kulinarnych.

Walory smakowe i odżywcze owoców morza

Owoce morza, poza oryginalnymi walorami smakowymi, stanowią drogocenne źródło:

  • pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka;
  • witamin z grupy B,
  • jodu – niezbędnego do produkcji hormonów tarczycy,
  • wapnia,
  • selenu – zapewniającego odpowiednie funkcjonowanie wszystkich komórek ciała,
  • fluoru – niezbędnego dla zdrowych zębów i kości;
  • żelaza – odpowiedzialnego za aktywność fizyczną i sprawność umysłową;
  • cynku – uczestniczącego w mineralizacji kości.

Zawierają również nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega – 3, które skutecznie zapobiegają między innymi miażdżycy, obniżają cholesterol, pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, poprawiają koncentrację i pamięć oraz wspomagają układ odpornościowy. Gotowane na parze, lekkostrawne i niskokaloryczne owoce morza doskonale sprawdzają się jako dietetyczny posiłek dla osób, które zmagają się ze zbędnymi kilogramami.

Najpopularniejsze owoce morza

Do najpopularniejszych owoców morza należą obecnie:

  • krewetki o charakterystycznym różowym, miękkim i elastycznym mięsie różnią się między sobą wielkością, uznawane są za najsmaczniejsze frutti di mare;
  • homary o ciemnoniebieskim, ciemnobrązowym lub czarnozielonym pancerzu, który w trakcie gotowania w wysokiej temperaturze przybiera charakterystyczną czerwoną barwę zawiera białe, chude i delikatne mięso;
  • małże jadalne o intensywnym smaku w Polsce są dostępne wędzone, marynowane i mrożone;
  • ośmiornice – z ich sprężystego i niezwykle smacznego mięsa o morskim zapachu można przygotować pikantne zupy, pyszne potrawki i gulasze;
  • kalmary – mają o słodko – morskim smaku, lekko gumowatą konsystencję i stanowią…naturalny afrodyzjak.

Na polskich stołach coraz częściej pojawiają się również inne owoce morza, takie jak: langusty, kraby, ostrygi, omułki, sercówki, przegrzebki, mątwy czy kałamarnice.

Owoce morza w kuchni

Owoce morza dają nieograniczone możliwości przygotowania różnorodnych, często efektownych i zaskakujących potraw o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Odpowiednio upieczone, gotowane na parze, duszone, grillowane bądź smażone doskonale smakują z niewielką ilością przypraw (najlepiej soli i pieprzu) oraz ziół. Owoce morza często pojawiają się na stole jako egzotyczna przystawka lub danie główne. Nadają potrawom intensywnego, charakterystycznego zapachu i koloru. Idealnie komponują z duszonymi warzywami, (ostra papryka, czosnek, pomidory czy pietruszka), owocami, sosem musztardowym czy majonezowym. Frutti di mare najlepiej natomiast smakują świeże, kupione bezpośrednio nad morzem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.