Nie popełnij gafy na przyjęciu – rodzaje widelców

Chociaż widelec to jeden z najważniejszych elementów zastawy, Europejczycy bardzo długo spożywali posiłki tylko i wyłącznie za pomocą dłoni lub łyżek. Poznaj różne rodzaje widelców.

Widelec stołowy – inna nazwa – widelec obiadowy. Charakteryzuje się długimi, regularnymi ząbkami i główką o średniej szerokości.

Widelec sałatkowy – przypomina nieco łyżkę. Posiada dwa lub trzy ząbki, zaokrągloną główkę, dzięki której bardzo łatwo jest nałożyć na talerz sałatkę.

Widelec do przystawek – posiada krótsze niż stołowy ząbki. Służy do spożywania przystawek.

Widelec półmiskowy – dzięki niemu można precyzyjnie nałożyć plasterki sera lub wędlin.

Widelczyk do deserów – to niewielki widelec z dwoma lub trzema ząbkami. Służy do spożywania ciast i deserów.

Widelec do ryb – posiada szeroką główkę z trzema ząbkami. Nadaje się idealnie do spożywania posiłków rybnych. W mniej klasycznej wersji ma cztery ząbki i dosyć szeroką główkę.

Specjalistyczne widelce –  na przykład do steków (ostre ząbki) lub do ostryg (charakteryzuje się trzema ząbkami i dosyć szeroką główką).

cake-fork-554066_1280 cutlery-554069_1280 fork-2204775_1280 spoon-1608680_1280

Sztućce Phillipiak

Sztućce są dzisiaj niezbędnym wyposażeniem każdego domu. Wybierając odpowiedni zestaw dla siebie, kierujmy się zasadą jakości. Sztućce Phillipiak wykonane ze szlachetnej stali nierdzewnej, która cechuje się kwasoodpornością stali chromowo-niklowej. Dzięki temu sztućce Phillipiak nie wchodzą w reakcję z pożywieniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.