Przepis na domowego hamburgera

Uwielbiasz hamburgery? Ten artykuł jest dla Ciebie! Po co wydawać krocie w budce z fast foodem? Hamburger przygotowany w zaciszu domowej kuchni to zdrowa alternatywa dla tłustej kuchni. Kiedy mam ochotę na tego typu jedzenie, przyrządzam sama hamburgery. Uwaga są smaczniejsze niż w tych popularnych szybkich jadłodajniach.

Co potrzebujesz?

 

Najpierw odpowiedz sobie na pytanie: na ile osób chcesz przygotować posiłek? Właśnie tyle będziesz potrzebować mięsa i bułek.

* bułki (polecam te naturalne, ale z dodatkiem sezamu)

* mięso mielone z wołowiny

* por

* kapusta pekińska

* papryka

* jajka

* pomidor

* zielony ogórek

* czerwona cebulka

* plasterki sera żółtego

* olej kokosowy

* bułka tarta

Sos czosnkowy:

* 4 ząbki czosnku

* oregano

* jogurt typu greckiego

* sól, pieprz

Ostry sos pomidorowy:

* koncentrat pomidorowy

* śmietana 12%

* pieprz, só;l

* papryczki jalapeno

* bazylia

Przygotowanie:

Mielone mięso wołowe mieszamy z jajkiem, pokrojonym porem, solą i pieprzem. Następnie formujemy płaskie kotlety i smażymy na oleju kokosowym. Bierzemy się za przyrządzenie sosów:

Sos czosnkowy: przeciskamy przez praskę ząbki czosnku, mieszamy z jogurtem, oregano i przyprawami.

Sos pomidorowy: kroimy na drobno papryczki, proporcje koncentratu i śmietany: 3 łyżki koncentratu na łyżkę śmietany, dodajemy bazylii (najlepiej świeżo posiekanej, może być także suszona) i przypraw. Wszystko mieszamy ze sobą.

Kroimy bułki na pół. Układamy warstwowo produkty, nie zapominając o posmarowaniu sosami. Przykrywamy drugą częścią bułki. Następnie przypiekamy w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Zdjęcia pochodzą z pixabay.com.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.