Wartości odżywcze mięsa z kaczki

Chociaż mięsa z kaczki nie można zaliczyć do produktów dietetycznych, to jednak zawiera bardzo dużo cennych kwasów tłuszczowych. Z jakich właściwości słynie jeszcze mięso z kaczki?

Pierś z kaczki jest najchudsza, gdyż w 100 g tego mięsa można znaleźć tylko 140 kcal. Dla porównania – w 100 g tuszki znajduje się aż 240 kcal.

Zawartość witamin i składników mineralnych w 100 g mięsa z kaczki:

  • Witamina B1 – 0,177 mg
  • Witamina B2 – 0,226 mg
  • Witamina B6 – 0,1 mg
  • Witamina PP – 3,45 mg
  • Witamina A – 24 µg
  • Witamina E – 0,2 mg
  • Sód – 66 mg
  • Potas – 242 mg
  • Fosfor – 149 mg
  • Magnez – 14 mg
  • Żelazo – 2,1 mg
  • Cynk – 1,42 mg
  • Wapń – 8 mg
  • Miedź – 0,14 mg
  • Mangan – 0,03 mg

Przepis na chrupiącą pierś z kaczki z sous vide z miodem znajdziecie tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.