Danie jednogarnkowe – smacznie i szybko

Wszyscy lubimy dobre jedzenie, ale nie każdy preferuje wymyślne przepisy i godziny spędzane w kuchni. Nie bez powodu niekwestionowanym przebojem, praktycznie od zawsze i wszędzie, jest tzw. danie jednogarnkowe, które może smakować i wyglądać naprawdę bardzo różnie.

Praktyczne i smaczne dania jednogarnkowe

Dania jednogarnkowe znamy wszyscy, klasycznym przykładem jest przecież swojski bigos, gulasz w różnych wersjach, popularne leczo, a nawet risotto. Dania jednogarnkowe nie tylko smakują wybornie, ale przede wszystkim przygotujemy je szybko i łatwo, zjemy na obiad, kolację, zagospodarujemy tzw. resztki, które pozostają w lodówce czy spiżarni. Zgodnie z nazwą możemy przygotować je w jednym naczyniu (czasem trzeba podsmażyć mięso czy zeszklić cebulkę). Swojskie i proste danie jednogarnkowe będzie również idealną potrawą na domowe imprezy, można także zabrać je ze sobą na plenerowe party przy grillu.

Danie jednogarnkowe – same plusy!

Trudno o bardziej „demokratyczną” potrawę niż danie jednogarnkowe. Może być przygotowane na bazie wszystkiego, co znajdziemy w kuchni. Wykorzystamy tu warzywa, owoce, kasze, ryż, makarony, jak również mięsa, wędliny, swojskie kiełbasy. Co za tym idzie nasze ulubione danie jednogarnkowe może być mięsne (kto nie lubi gulaszu…). W internecie i w tradycyjnych kucharskich poradnikach znajdziemy mnóstwo przepisów z mięsem mielonym, drobiowym, kiełbasą. Łącząc je z warzywami, pieczarkami uzyskamy potrawy sycące, pożywne i smaczne.

Oczywiście w jednym garnku przygotujemy również prawdziwe rarytasy dla wegetarian i wegan. Danie jednogarnkowe, takie jak klasyczne leczo, może bazować tylko na zdrowych jarzynkach. Kluczem do pysznego sukcesu są również odpowiednio dobrane przyprawy.

Warto docenić, że po taki sposób gotowania mogą sięgnąć zarówno prawdziwe łasuchy, jak i osoby preferujące dietę fit, odchudzające się oraz aktywne fizycznie. Wszystko zależy od tego, jakie skarby wylądują w garnku.

Nie sposób pominąć oszczędności, jakie poczynimy przyrządzając dania jednogarnkowe. Przede wszystkim oszczędzamy to, co najcenniejsze, czyli czas. Nie bawimy się w skomplikowane przepisy, godziny mieszania, siekania, czekania. Nie tracimy także czasu i pieniędzy na zmywanie góry naczyń i urządzeń kuchennych.

Danie jednogarnkowe można podgrzać na drugi dzień, wiele z nich (np. bigos) zyskuje wówczas na walorach smakowych. Możemy je zabrać do pracy i szybko podgrzać, albo zamrozić i wrócić do niego, kiedy brakuje czasu na ugotowanie pożywnego posiłku.

Dania jednogarnkowe dla każdego

Dania jednogarnkowe zna cały świat, znajdziemy je w kuchniach z różnych regionów. Jest przecież hiszpańska paella, gulasz rodem z Węgier, chińskie potrawy z woka, meksykańskie chilli czy nasz swojski bigos. Poniżej dwie propozycje – klasyk na bazie ulubionej kiełbasy i wegańskie danie idealne na lekki, ale sycący obiad.

Przysmak z batatów

To danie to prawdziwa karotenowa bomba, czyli samo zdrowie.

Składniki:

  • 1 niewielki batat,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • 300-350 g marchewki z groszkiem,
  • 2 cebule czerwone,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • olej ryżowy,
  • ulubione zioła i przyprawy, np.: sos sojowy, czosnek, cząber, kozieradka, lubczyk, odrobina soli, natka pietruszki.

Przygotowanie:

  • Zeszklić drobno pokrojoną cebulę na oleju, dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę i dusić pod przykryciem z odrobiną wody
  • Dodać pokrojonego w kostkę batata i marchewkę z groszkiem
  • Posypać ziołami, dodać sos sojowy, koncentrat, ewentualnie trochę wody i dalej dusić pod przykryciem
  • Na koniec doprawić do smaku i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
  • Po ugotowaniu posypać natką pietruszki i wymieszać

Chłopski garnek

Konkretnie, sycąco i swojsko!

Składniki:

  • 300 g kiełbasy,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • 1 cebula,
  • 2 nieduże marchewki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 500 ml bulionu,
  • 1 puszka białej fasoli,
  • 1 puszka passaty lub pomidorów,
  • natka pietruszki,
  • przyprawy – 1 łyżka majeranku i oregano, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, zmielony pieprz.

Przygotowanie:

  • Pokrojony w kostkę boczek wrzucić do garnka z grubym dnem na niewielką ilość oliwy i podsmażyć
  • Dodać pokrojoną kiełbasę i smażyć przez ok. 5 minut do zrumienienia
  • Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć mieszając przez kolejne 5 minut
  • Dodać 1 łyżkę oliwy lub oleju, plasterki marchewki oraz pokrojoną w kostkę paprykę – smażyć przez ok. 3 minuty
  • Dosypać przyprawy, dolać gorący bulion i zagotować
  • Po 5 minutach wsypać puszkę fasoli (wraz z zalewą) i gotować przez 5 minut
  • Na koniec dodać rozdrobnione pomidory albo passatę i pogotować przez 5 – 10 minut
  • Doprawić do smaku, posypać natką pietruszki.

Dodaj komentarz