Dobry garnek nie jest zły

Moim skromnym zdaniem dobry garnek stanowi podstawę gotowania. Dlaczego tak uważam? Za smak odpowiedzialne mogą być przyprawy… potrawa potrafi bardzo często sama się obronić składnikami. Natomiast ważną kwestią jest jakość. Chociażby to, by materiał, z którego zbudowane jest naczynie do gotowania nie przepuszczało żadnych szkodliwych składników chemicznych. Z drugiej strony posiłek ugotowany w dobrej jakości garnku jest naturalnie smaczny. Dlatego też, chyba nie ma co się rozdrabniać. Szczególnie, że zakup naczyń do gotowania to inwestycja na długie lata.

Cena a jakość

Kiedyś połasiłam się na zestaw tanich garnków na wagę. Były to naczynia szklane. Owszem być może nie pochłaniały zapachów, ale bardzo szybko uległy zniszczeniu. Co z tego, że niby zapłaciłam mniej, jak i tak po krótkim czasie miałam naczynia do wymiany. A gotować lubię i gotuję bardzo często.

Powłoka

Przy zakupie naczyń do gotowania zwróć uwagę na powłokę. Warto sobie uświadomić, że garnek ma zawsze bezpośredni kontakt ze składnikami dania. W tym kontekście garnki bardzo często pokrywane są emalią. Owszem taka powłoka chroni, ale kiedy ulegnie zniszczeniu substancje chemiczne dostają się do naszego jedzenia.

W mojej kuchni królują garnki Philipiak wyprodukowane ze szlachetnej, nierdzewnej oraz kwasoodpornej stali. Stal jest chromowo-niklowa i w związku z tym nie wchodzi w żadną reakcję z pożywieniem.

Mądre i gadżeciarskie rozwiązania

Wiele gospodyń (i gospodarzy) domowych zapomina o czymś niezwykle ważnym. Tym „czymś” jest skraplanie wody – proces niezmiernie ważny podczas gotowania. Za prawidłowy mechanizm skraplania wody odpowiada dobrej jakości pokrywa. Dzięki niej wykorzystamy również wodę, która znajduje się naturalnie w produktach.

Ciekawostka! Jeśli pokrywę umieścimy pod naczyniem, dłużej podtrzymamy temperaturę.

Oryginalnym zastosowaniem w garnkach Philipiak jest wielowarstwowe dno akutermiczne – szybko nagrzewa się i równomiernie rozprowadza temperaturę w środku garnka. Dzięki temu oszczędzamy chociażby energię. Ponadto taka oszczędność pozwala na smażenie bez użycia tłuszczu.

Uchwyt jest nieodłączną częścią naczynia do gotowania. Aby można precyzyjniej przenieść garnek z miejsca na miejsce, uchwyty nie powinny nagrzewać się.

Żeby regulować temperaturę i mieć kontrolę nad całym procesem gotowania, dobry garnek wyposażony jest w termometr. Przez to nie przegrzejemy naczynia podczas obróbki termicznej.

Więcej o garnkach Philipiak dowiesz się oglądając film: https://www.youtube.com/watch?v=TmB5dz4KCNs.

Dodaj komentarz