Duży garnek – nasz kuchenny must have!

Gotowanie to nie tylko obowiązek utrudzonej pani domu. Coraz częściej kulinarne przygody są prawdziwą pasją, a nawet tematem zachwycających sesji fotograficznych i apetycznych opisów. Zresztą nawet w codziennych kuchennych zmaganiach może być miło i przyjemnie, jeśli tylko mamy smakowite, ale niezbyt skomplikowane przepisy i odpowiednie „sprzęty”. Z pomocą przychodzi marka Philipiak, która oferuje najwyższej jakości wyposażenie – od pięknych sztućców, przez rondelki patelnie, po garnki w każdym rozmiarze. Znajdziemy tu naczynia do ekonomicznego gotowania w systemie wieżowym i praktyczny duży garnek dla naprawdę licznej rodziny.

Szeroki asortyment, atrakcyjne wzornictwo – to widzimy na pierwszy rzut oka. Warto jednak wiedzieć, że małe i duże garnki Philipiak to przede wszystkim doskonała technologia, trwałość, jakość i możliwość przygotowania potraw smacznych oraz zdrowych. Naczynia tej marki pozwolą na to, aby na długie lata zapomnieć o zakupie nowych garnków i patelni. Zapominamy o popękanej emalii, odpryskach i zarysowaniach.

Dlaczego warto wybrać garnki marki Philipiak?

Przede wszystkim ze względu na materiały zastosowane do ich produkcji. Wieloletnie doświadczenie w połączeniu z nowoczesnymi technologiami to wiele rozwiązań, dzięki którym gotowanie jest przyjemne, zdrowe, bezpieczne i ekonomiczne. Niezależnie od tego czy wybierzemy mały rondelek, patelnię czy naprawdę duży garnek, zawsze otrzymamy naczynie z wysokiej klasy stali szlachetnej. Jest ona wytrzymała, odporna na uszkodzenia mechaniczne, nie odkształca się. Poza tym jest to materiał o właściwościach antyalergicznych, antybakteryjnych, nie wchodzi w reakcje chemiczne.

Nowoczesne naczynia z logo Philipiak mają grube akutermiczne dno. Co nam to daje? Przede wszystkim nawet duże naczynie ze stali szlachetnej nagrzewa się szybko, a następnie równomiernie rozprowadza ciepło wewnątrz. Właśnie dlatego nasze warzywa, kasze, makarony i mięsa będą gotowe w krótkim czasie. A to oznacza nie tylko oszczędności, ale także zdrowe i wartościowe potrawy, które nie tracą cennych witamin. Krótka obróbka termiczna w małej ilości wody pozwala też na maksymalne zachowanie walorów smakowych i aromatu przyrządzanych produktów. Na tym nie koniec, jeśli chodzi o zalety naszego garnka – możemy go używać na wszystkich rodzajach kuchenek – od gazowej, przez elektryczną, po nowoczesne indukcyjne płyty.

Duży garnek i wiele możliwości

Philipiak oferuje szeroki wybór różnych naczyń, a także atrakcyjne zestawy. W każdej kuchni przyda się na pewno praktyczne duże naczynie ze stali szlachetnej. Od takiego sporego garnka można np. rozpocząć swoją przygodę z tą cenioną marką. Jak widać taki garnek prezentuje się bardzo efektownie, przede wszystkim jednak przygotujemy w nim wiele smacznych potraw, wykorzystamy do gotowania kaszy, ziemniaków czy dań wieloskładnikowych i obiadów jednogarnkowych.

Wielkim atutem naczyń Philipiak jest opcja gotowania w małej ilości wody. Dlaczego to tak cenna właściwość? Dzięki odpowiedniej cyrkulacji gorącej pary potrzebujemy niewiele wody i uzyskujemy efekt jak przy obróbce termicznej na parze. Gotowane produkty zachowują smak, aromat i wartości odżywcze. Ponadto jest to doskonały sposób na znaczne ograniczenie, a może nawet rezygnację, z niezdrowej soli, ponieważ gotowane warzywa czy mięsa nie tracą naturalnego smaku.

Jak gotować w dużym naczyniu ze stali szlachetnej?

Wiemy już, że choć garnek jest duży nie potrzeba dużo wody, czas też oszczędzamy, a co za tym idzie –  energię i fundusze. Wystarczy zastosować się do praktycznych wskazówek gotowania w garnkach Philipiak. Aby ugotować smaczne, jędrne i zdrowe warzywa napełniamy nimi garnek do 2/3 wysokości, dodajemy tylko kilka łyżek wody, przykrywamy i gotujemy pod pokrywką. Zaleca się wyłączenie źródła ciepła w połowie czasu, a warzywa dojdą bez dodatkowego podgrzewania. W ten sposób przygotujemy naprawdę smaczne, aromatyczne jarzynki, które zachowają zdecydowanie więcej witamin i składników mineralnych niż przy tradycyjnej obróbce.

Grube, akutermiczne dno to również klucz do sukcesu przy gotowaniu kaszy czy ryżu. W przypadku tych produktów nasz duży garnek jest niezastąpiony. Zgodnie z sugestią producenta wystarczy nasypać kaszy lub ryżu, włączyć podgrzewanie  i przez chwilę prażyć ciągle mieszając. Następnie nalewamy wodę w proporcji 3:1. Również przy gotowaniu kaszy albo ryżu można wyłączyć źródło ciepła w połowie zalecanego czasu. Zgromadzone ciepło „dogotuje” nasze produkty do odpowiedniej miękkości.

Dodaj komentarz