Przyrządzanie posiłków bez użycia soli? Czemu nie! Tak naprawdę jest to tylko i wyłącznie kwestia przyzwyczajenia. Jak działa dieta bezsolna i czy rzeczywiście będzie ona zbawienna dla naszego organizmu?
Wszędzie sól
Okazuje się, że tak naprawdę mamy wszędzie do czynienia z solą. Nawet, jeśli używamy do gotowania już gotowych mieszanek. Przeczytaj skład – z pewnością znajdziesz tam sól. Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie potraw bez soli. Warto jednak pomyśleć, jak odzwyczaić się od tej przyprawy.
Sól i niekorzystne działanie na organizm
Sól posiada niepokojący przydomek. Otóż mawia się o tej przyprawie „biały zabójca”. Niedawne badania pokazały, jak ogromne spustoszenie może poczynić sól w ludzkim organizmie. Przyprawa przyczynia się do wielu chorób. Warto podkreślić, że sól zatrzymuje wodę w organizmie. Przez tę właściwość ciśnienie w żyłach zaczyna rosnąć. Ponadto nadmiar soli obciąża pracę nerek, może wpłynąć na powstawanie nowotworów żołądka, cukrzycy typu II, otyłości i udarów mózgu. Przez nadmiar soli jesteśmy drażliwi, bo zwiększona ilość soli wpływa destrukcyjnie także na system nerwowy.
Czy sól jest zupełnie zbędna?
Oczywiście, że nie. Światowa Organizacja Zdrowia (w skrócie WHO) określiła dawkę soli na dobę: 5g. Taka ilość nie zaszkodzi. Warto spojrzeć na tę kwestię także z drugiej strony. Właściwa ilość soli jest wręcz niezbędna w naszym organizmie, gdyż inaczej nie zostanie zachowana właściwa równowaga elektrolitowa. Ponadto sól jest komponentem płynów tkankowych oraz komórkowych. Bez soli nie będzie też działał efektywnie układ mięśniowy. Wszystko zatem z umiarem i głową.
Dieta bezsolna – zdrowe zasady
Należy także pamiętać, że sól to naturalny składnik wielu produktów żywnościowych. Wprowadzając dietę bezsolną trzeba ograniczyć spożycie takiej żywności, która ma w swym składzie dużo sodu. Do takich produktów można zaliczyć: słone ryby, orzechy, białe pieczywo, a także wodę mineralną z dużą zawartością sodu. Spożywajmy zatem posiłki, które są jak najmniej przetworzone.
W diecie bezsolnej wskazane są chude wędliny i mięsa, owoce, warzywa, pieczywo pełnoziarniste, ryże oraz kasze. Zrezygnujmy ze smażenia na rzecz gotowania na parze. Tak przyrządzone posiłki znacznie obniżają ciśnienie krwi.
Wszystkie zdjęcia pochodzą ze strony pixabay.com.