Osoby, które chociaż trochę interesują się problemami współczesnego świata bardzo dobrze rozumieją konieczność tworzenia biodegradowalnych dóbr. Biodegradowalny produkt sam rozkłada się podczas kompostowania i nie wytrąca żadnych szkodliwych substancji. Czułym punktem w światopoglądzie wszystkich ekologów jest oczywiście nadmiar wysypisk śmieci. Związany jest on z produkcją opakowań, których głównymi składnikami są polietyleny, czyli tworzywa sztuczne.
Kazeina rozwiązaniem problemu
Niedawno odbył się 252 zjazd Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego. Zaprezentowano na nim nową technologię otrzymywania opakowań z kazeiny.
Kazeina to białko pochodzące z mleka. Są dwa sposoby wyodrębniania kazeiny. Pierwszy z nich to kazeina podpuszczkowa. Zostaje odgraniczona w procesie trawienia za pomocą podpuszczki. Drugi typ kazeiny wytwarzany jest z mleka krowiego (z użyciem kwasów).
Dzięki właściwościom kazeiny możemy spodziewać się już niedługo rewolucji w procesie produkcji opakowań. Wystarczyło dodać do białka mleka pektyny pochodzące z owoców cytrusowych, by uzyskać obojętną dla żywności folię, która jednocześnie nie przepuszcza powietrza. Nowa folia jest odporna na działanie wilgoci i wysokich temperatur. Oprócz tego produkt jest… jadalny.
Nowa technologia może przyczynić się do poprawy stanu środowiska i zmniejszenia ilości produkowanych odpadów.