Przepis na wielkanocnego mazurka z migdałami

Nie wyobrażamy sobie Świąt Wielkanocnych bez mazurka. To chyba najbardziej charakterystyczne ciasto dań kuchni wielkanocnej. Powszechnie uważa się, że potrawa pochodzi od słowa Mazur – dawniej tak nazywaniu mieszkańców Mazowsza. Tradycyjny mazurek wielkanocny bazuje na kruchym cieście i bakaliach.

Jak powinien wyglądać mazurek?

Chociaż według tradycji mazurki sporządza się na kruchym cieście, istnieją różne kombinacje uwzględniające rozmaite rodzaje składnika bazowego. Często taki świąteczny mazurek składa się z dwóch warstw: płatów kruchych oraz biszkoptowych. Dawna kuchnia polska uwzględniała wytwarzanie mazurków z ciasta makaronikowego oraz marcepanowego. Mazurki powinny być niskie. Wypiekana są w różnych kształtach – zazwyczaj prostokątnych i kwadratowych. Ciasto pokrywane lub przekładane jest różnymi masami: orzechową, migdałową, kajmakową, pomarańczową, jabłkową, a także marmoladą, dżemem. Na wierzchu znajduje się galaretka, lukier, a także owoce suszone, bakalie oraz orzechy. Wielkanocny mazurek powinien być też barwnie ozdobiony. Do tego używa się czekolady, migdałów, baranków cukrowych, posypek itp.

almonds-1768792_1920

Przepis na mazurek z migdałami

W tym roku zrobię mazurka migdałowego według następującego przepisu:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • kostka margaryny do pieczenia – około 20 dag
  • ugotowane żółtka – 2 sztuki
  • cukier – 8 łyżek

Składniki na krem:

  • 10 dag migdałów
  • ugotowane żółtka – 1 sztuka
  • surowe białko – 1 sztuka
  • 3 łyżeczki kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • opakowanie białego lukru

Wykonanie:

Margarynę, mąkę, cukier i 2 żółtka zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Żółtko ucieramy ze zmielonymi migdałami, kremówką oraz cukrem. Następnie łączymy z ubitym białkiem oraz mąką. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 3 części. Dwie części trzeba rozwałkować na wielkość formy, a z trzeciej wycinamy paski dekoracyjne o odpowiedniej długości do zdobienia brzegów oraz środka mazurka. Formę wykładamy pergaminem, na spodzie układamy jeden placek, rozsmarowujemy masę migdałową i przykrywamy drugim plackiem. Na wierzchu układamy dekoracyjne paski.

Pieczemy około 60 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Smacznego!

Dodaj komentarz