Nie wyobrażamy sobie Świąt Wielkanocnych bez mazurka. To chyba najbardziej charakterystyczne ciasto dań kuchni wielkanocnej. Powszechnie uważa się, że potrawa pochodzi od słowa Mazur – dawniej tak nazywaniu mieszkańców Mazowsza. Tradycyjny mazurek wielkanocny bazuje na kruchym cieście i bakaliach.
Jak powinien wyglądać mazurek?
Chociaż według tradycji mazurki sporządza się na kruchym cieście, istnieją różne kombinacje uwzględniające rozmaite rodzaje składnika bazowego. Często taki świąteczny mazurek składa się z dwóch warstw: płatów kruchych oraz biszkoptowych. Dawna kuchnia polska uwzględniała wytwarzanie mazurków z ciasta makaronikowego oraz marcepanowego. Mazurki powinny być niskie. Wypiekana są w różnych kształtach – zazwyczaj prostokątnych i kwadratowych. Ciasto pokrywane lub przekładane jest różnymi masami: orzechową, migdałową, kajmakową, pomarańczową, jabłkową, a także marmoladą, dżemem. Na wierzchu znajduje się galaretka, lukier, a także owoce suszone, bakalie oraz orzechy. Wielkanocny mazurek powinien być też barwnie ozdobiony. Do tego używa się czekolady, migdałów, baranków cukrowych, posypek itp.
Przepis na mazurek z migdałami
W tym roku zrobię mazurka migdałowego według następującego przepisu:
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- kostka margaryny do pieczenia – około 20 dag
- ugotowane żółtka – 2 sztuki
- cukier – 8 łyżek
Składniki na krem:
- 10 dag migdałów
- ugotowane żółtka – 1 sztuka
- surowe białko – 1 sztuka
- 3 łyżeczki kremówki
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- opakowanie białego lukru
Wykonanie:
Margarynę, mąkę, cukier i 2 żółtka zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Żółtko ucieramy ze zmielonymi migdałami, kremówką oraz cukrem. Następnie łączymy z ubitym białkiem oraz mąką. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 3 części. Dwie części trzeba rozwałkować na wielkość formy, a z trzeciej wycinamy paski dekoracyjne o odpowiedniej długości do zdobienia brzegów oraz środka mazurka. Formę wykładamy pergaminem, na spodzie układamy jeden placek, rozsmarowujemy masę migdałową i przykrywamy drugim plackiem. Na wierzchu układamy dekoracyjne paski.
Pieczemy około 60 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.