Jaka siła drzemie… w orzechach?

on

Orzechy bogate są w witaminy i fizjologiczne substancje odżywcze. Można je stosować nie tylko w celach spożywczych, lecz także leczniczych. Poznaj zdrowotną moc orzechów i części niektórych roślin, które je rodzą.

 

Orzechy cedrowe

Orzechy cedrowe to orzechy rodzone przez sosnę syberyjska. Znaleźć w nich można 60% tłuszczów, 1,6% białek, pentozany, błonnik, witaminę C oraz liczne substancje mineralne. Sosna już od dawien dawna wykorzystywana jest w syberyjskiej medycynie ludowej. Częstym specyfikiem, jaki można spotkać w tych rejonach jest nalewka z orzeszków. Sprawdza się przy takich chorobach, jak reumatyzm, podagra, zapalenie stawów, a także przy schorzeniach związanych z zaburzeniami wymiany solnej. Rozgniecione orzechy zalewa się najczęściej wódką.

We wschodniej Syberii orzechów cedrowych używa się również do jedzenia. Fani zdrowego żywienia przygotowują z nich olej. Warto pamiętać, że również igliwie jest źródłem witamin. Medycyna niekonwencjonalna poleca także kąpiele z dodatkiem igliwia i rozgniecionych orzechów sosny syberyjskiej.

Orzech włoski

Orzech włoski zawiera do 75% tłuszczów, 18% białka i pod tym względem przewyższa najlepsze gatunki wieprzowiny. Ponadto orzechy włoskie obfitują w karoten i witaminę C.

Orzechy włoskie powinny być stosowane w diecie osób chorych na miażdżycę (olej z orzechów włoskich bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe). Warto wiedzieć, że orzechy włoskie poprawiają perystaltykę jelit i pomocne są przy schorzeniach wątroby.

W medycynie ludowej z dużym powodzeniem wykorzystuje się lecznicze właściwości liści. Napar z liści orzecha włoskiego poprawia przemianę materii i wzmacnia cały organizm. W jaki sposób wykonać taki zdrowotny napar? 2 łyżeczki liści parzymy jak herbatę. po ostudzeniu należy napój odcedzić i pić 3 razy dziennie po pół szklanki.

Schorzenia skórne (np. liszaje, wągry, egzema itp.) można złagodzić poprzez stosowanie wywaru z liści do zewnętrznego przemywania. Zasada mówi, że używamy 4-5 łyżek liści na 0,5l wody. Taki wywar gotujemy przez 15 minut. Liście orzecha włoskiego odznaczają się zatem wysokimi walorami gojącymi i oczyszczającymi.

Pistacja

Pistacje

Nasiona pistacji zawierają do 60% tłuszczu, który zbudowany jest w 4/5 z nienasyconych kwasów, około 24% białek, 4,6% błonnika, sole mineralne, a także inne substancje odżywcze. Orzechy pistacji wykorzystywane są przy leczeniu anemii, gruźlicy, owrzodzeń itd.

Owoce leszczyny

W owocach leszczyny można znaleźć około 70% tłuszczów, 15-16% białek oraz około 3,28% błonnika, sole mineralne oraz witaminę B1. Olej wyciśnięty z orzechów leszczyny połączony z białkiem znakomicie leczy wszelkie oparzenia. Taki olej wzmacnia również cebulki włosów. Orzechy leszczynowe w połączeniu z miodem sprawdzają się przy reumatyzmie oraz anemii.

Orzechy laskowe

W medycynie alternatywnej stosuje się również liście i korę leszczyny. 1 łyżeczkę rozdrobnionego surowca na 1 szklankę wrzątku – taki napar można pić przed jedzeniem po 1/3 szklanki.

Kasztany, kasztany

Owoce kasztanowca to przede wszystkim skrobia, cukier i około 6% białka. W przypadku kasztanowca sprawdzają się przede wszystkim napary i wywary z owoców, liści lub kory. Ich działanie pomocne jest przy chronicznych biegunkach, obrzękach związanych z chorobami nerek, krwotokach nosowych itp.

Dodaj komentarz