Chyba każdy zna podstawowe „prawa” zdrowego żywienia – unikać tłuszczy, węglowodanów i produktów bogatych w cholesterol. Czy te wszystkie zasady mają swe potwierdzenie w badaniach naukowych? Przyjrzyjmy się bliżej temu tematowi.
Potrzeba odżywiania
Zgodzimy się z tym, że jedzenie potrzebne jest po to, aby żyć. Mówiąc najprościej – to energia napędzająca organizm. To, co jemy ma ogromny wpływ na to, jak się czujemy i jak wyglądamy. Na sklepowych półkach mamy dziś bardzo wiele. Trudno w tym żywnościowym chaosie postępować zgodnie ze zdrowym rozsądkiem. Warto zawsze mieć na względzie to, że za każdym produktem stoi potężna machina marketingu. Wiedza na temat zdrowego odżywiania jest zatem bardzo ważna. Spróbujmy obalić trochę mitów.
Czy żywność ekologiczna ma w sobie więcej wartości?
Niekoniecznie. Podczas badań naukowcy dowiedli, iż nie ma żadnych podstaw, by twierdzić, że produkty z ekologicznych farm są wartościowsze od tych pochodzących z ekologicznej hodowli. Sytuacja zmienia się, jeśli kryterium wyboru będą stanowić szkodliwe substancje użyte na przykład do opryskiwania. Jak wiadomo – żywność ekologiczna powinna być od nich zupełnie uwolniona.
Czy tłuste jedzenie szkodzi?
Ciągle słyszymy: „nie spożywaj tłustych potraw, bo będziesz mieć miażdżycę”. Najnowsze badania dowodzą, że nasycone kwasy tłuszczowe nie wywołują schorzeń układu serca. Inaczej wygląda sytuacja tak zwanych tłuszczów cukierniczych. Mogą wywoływać stany zapalne w organizmie i sprzyjają rozwojowi chorób nowotworowych.
Tylko woda mineralna!
Ciągle słyszymy o konieczności picia wody mineralnej. Tymczasem woda z kranu ma swym składzie więcej minerałów niż butelkowa.
Od czekolady utyjesz!
Jeśli kochasz czekoladę, bądź spokojny. Czekolada ma dużo substancji odżywczych i wzmacniających. Faktem jest jednak to, że zdrowsza jest gorzka opcja tego smakołyku.
Suszone zioła a świeże
Czy suszone zioła są tak samo zdrowe, jak świeże? Otóż nie. Według najnowszych doniesień suszone zioła mogą zawierać pestycydy. Dotyczy to między innymi papryki w proszku, curry oraz suszonej pietruszki.
Mleko i zdrowie
Składniki mleka są potrzebne przede wszystkim dzieciom. Dorosłym – niekoniecznie. Białko w nadmiarze zakwasza organizm. Ponadto mleko pite w zbyt dużych ilościach może wzmacniać ryzyko złamań i sprzyjać osteoporozie.