Wybierając kurczaka najczęściej myślimy o zdrowiu, dobrym samopoczuciu i niskiej kaloryczności. Warto podkreślić, że kurczak jest idealnym mięsem dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Jakie wartości ma kurczak?
Polacy i kurczak
Polacy z chęcią kupują i jedzą kurczaka. Badania statystyczne pokazują, że potrafimy zjeść w ciągu roku około 30 kilogramów tego przysmaku. Oczywiście jest to mięso przyrządzone na różne sposoby. 100 gramów kurczaka zawiera tylko 121 kalorii. Oczywiście kaloryczność potrawy będzie zależała od tego, w jaki sposób ją przyrządzimy. Jeśli smażymy pierś kurczaka w panierce, trzeba liczyć się z tym, że dwukrotnie podwyższymy wartość kaloryczną całości.
Mięso z kurczaka zawiera sycące białko, którego spożywanie sprawi, że przestaniemy odczuwać ciągły apetyt. W mięsie z kurczaka znajduje się dodatkowo dużo potasu. Zadaniem potasu jest obniżenie ciśnienia krwi, wspomaganie funkcjonowania serca i mózgu, a także redukcja zmęczenia i nadmiernej drażliwości. Więcej o wartościach odżywczych kurczaka przeczytasz tutaj.
Zdjęcia pochodzą z pixabay.com