Jak działa prasa do kotletów?

Prasa do kotletów to niewielkie, ale bardzo przydatne narzędzie kuchenne, które umożliwia szybkie i równomierne rozbijanie mięsa na cienkie kotlety. Choć może wydawać się to trywialnym zadaniem, rozbijanie kotletów tradycyjnym młotkiem lub wałkiem jest czasochłonne i wymaga sporo siły i precyzji. Dlatego wiele osób decyduje się na zakup prasy do kotletów, aby ułatwić sobie to zadanie.

Sery – jakie rodzaje pasują do białego wina?

To, co sprawia, że sery są tak wyjątkowe to między innymi fakt, iż świetnie pasują do naprawdę wielu dodatków, takich jak na przykład wino. Nie oznacza to jednak, że absolutnie każdy ser będzie dobrze pasować do danego wina. Trzeba bowiem dobrać ich rodzaj. Gdzie kupić dobre sery i które będą pasować do białego wina?

Czy wyroby naturalne i żywność ekologiczna są zdrowsze?

Chcąc dłużej cieszyć się zdrowiem, jak również dobrą kondycją fizyczną i psychiczną, zdecydowanie powinniśmy brać pod uwagę konieczność prowadzenia zdrowego trybu życia, jak również uprawiania aktywności fizycznej. Bez dwóch zdań również istotne jest to, aby jak najlepiej się odżywiać, spożywać produkty ekologiczne i wyroby naturalne, jak również odpowiednio nawadniać organizm. Dobrym rozwiązaniem jest dokonywanie zakupów…

Pierwszy tajski fast food. Historia powstania pad thaia

Pad thai to jedno z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej, które od kilku lat podbija także serca Polaków. Tradycyjny fast food pochodzący z Tajlandii bazuje na makaronie ryżowym smażonym z jajkiem, krewetkami, warzywami, przyprawami tajskimi oraz sosem z tamaryndowca. Skąd wzięło się to danie i jak trafiło na polskie stoły? Przedstawiamy krótką historię pad thaia, pierwszego…

3 pomysły na szybki obiad z piekarnika

Każdemu z nas, nawet przy dobrym zorganizowaniu, zdarzają się takie dni, kiedy po powrocie z pracy trzeba zrobić obiad „na szybko”. Dyscyplina o tyle trudna, że zazwyczaj mamy do wyboru tylko to, co zostało w lodówce, a do tego – jesteśmy ograniczeni czasowo, bo głodni domownicy to „poważna sprawa”. Co robić? Rozgrzać piekarnik i wypróbować…

7 czerwca – Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Czy mamy co świętować?

Co 10 osoba na świecie doświadcza głodu i cierpi na choroby wywołane przez żywność. Co 3 nie ma dostępu do bezpiecznego pożywienia. Ekstremalne warunki pogodowe, pandemia COVID-19, a także konflikty zbrojne nie są sprzymierzeńcami w walce z tymi problemami. Nadzieją napawają rosnące świadomość i oczekiwania konsumentów. Z inicjatywy ONZ 7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa…

Jak Polacy jedzą na wyjeździe urlopowym? Nowy raport

Nie ma udanych wakacji bez dobrego jedzenia – tak w skrócie można opisać podejście Polaków do odżywiania się podczas urlopu. Próbowanie nowych potraw pomaga nam lepiej poznać odwiedzane miejsca, lokalne zwyczaje i kulturę, co idealnie wpisuje się w panujący od kilku lat trend turystyki kulinarnej.

Dla tych, którym tylko grill w głowie!

Tym bardziej, że dziś możemy korzystać z niezwykle szerokiego asortymentu produktów grillowych. Wiele pysznych propozycji dla fanów grillowania przygotował Sokołów – to zarówno tradycyjne kiełbasy, mięsa w marynatach, jak i vege przysmaki.

Pyszny smak domowej lemoniady z cytryn!

Wraz z nadejściem lata jednym z najbardziej gorących – dosłownie! – tematów jest to, w jaki sposób szybko się ochłodzić. Proste rozwiązanie? Zimne napoje! Wśród tych najbardziej lubianych, jak i tych, które budzą największy sentyment jest oczywiście … lemoniada. Doskonale orzeźwiająca, o niepowtarzalnym, kwaśno-słodkim smaku. To dla wielu z nas jednocześnie smak najpiękniejszych wspomnień –…