Czy wyroby naturalne i żywność ekologiczna są zdrowsze?

Chcąc dłużej cieszyć się zdrowiem, jak również dobrą kondycją fizyczną i psychiczną, zdecydowanie powinniśmy brać pod uwagę konieczność prowadzenia zdrowego trybu życia, jak również uprawiania aktywności fizycznej. Bez dwóch zdań również istotne jest to, aby jak najlepiej się odżywiać, spożywać produkty ekologiczne i wyroby naturalne, jak również odpowiednio nawadniać organizm. Dobrym rozwiązaniem jest dokonywanie zakupów…

Pierwszy tajski fast food. Historia powstania pad thaia

Pad thai to jedno z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej, które od kilku lat podbija także serca Polaków. Tradycyjny fast food pochodzący z Tajlandii bazuje na makaronie ryżowym smażonym z jajkiem, krewetkami, warzywami, przyprawami tajskimi oraz sosem z tamaryndowca. Skąd wzięło się to danie i jak trafiło na polskie stoły? Przedstawiamy krótką historię pad thaia, pierwszego…

3 pomysły na szybki obiad z piekarnika

Każdemu z nas, nawet przy dobrym zorganizowaniu, zdarzają się takie dni, kiedy po powrocie z pracy trzeba zrobić obiad „na szybko”. Dyscyplina o tyle trudna, że zazwyczaj mamy do wyboru tylko to, co zostało w lodówce, a do tego – jesteśmy ograniczeni czasowo, bo głodni domownicy to „poważna sprawa”. Co robić? Rozgrzać piekarnik i wypróbować…

7 czerwca – Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Czy mamy co świętować?

Co 10 osoba na świecie doświadcza głodu i cierpi na choroby wywołane przez żywność. Co 3 nie ma dostępu do bezpiecznego pożywienia. Ekstremalne warunki pogodowe, pandemia COVID-19, a także konflikty zbrojne nie są sprzymierzeńcami w walce z tymi problemami. Nadzieją napawają rosnące świadomość i oczekiwania konsumentów. Z inicjatywy ONZ 7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa…

Jak Polacy jedzą na wyjeździe urlopowym? Nowy raport

Nie ma udanych wakacji bez dobrego jedzenia – tak w skrócie można opisać podejście Polaków do odżywiania się podczas urlopu. Próbowanie nowych potraw pomaga nam lepiej poznać odwiedzane miejsca, lokalne zwyczaje i kulturę, co idealnie wpisuje się w panujący od kilku lat trend turystyki kulinarnej.

Dla tych, którym tylko grill w głowie!

Tym bardziej, że dziś możemy korzystać z niezwykle szerokiego asortymentu produktów grillowych. Wiele pysznych propozycji dla fanów grillowania przygotował Sokołów – to zarówno tradycyjne kiełbasy, mięsa w marynatach, jak i vege przysmaki.

Pyszny smak domowej lemoniady z cytryn!

Wraz z nadejściem lata jednym z najbardziej gorących – dosłownie! – tematów jest to, w jaki sposób szybko się ochłodzić. Proste rozwiązanie? Zimne napoje! Wśród tych najbardziej lubianych, jak i tych, które budzą największy sentyment jest oczywiście … lemoniada. Doskonale orzeźwiająca, o niepowtarzalnym, kwaśno-słodkim smaku. To dla wielu z nas jednocześnie smak najpiękniejszych wspomnień –…

Właściwości odżywcze twarogu

Dobry twaróg to podstawa dobrego sernika. Sprawdza się też doskonale w popularnych leniwych, naleśnikach na słodko, czy jako dodatek na kanapkach. Uwielbiamy się nim zajadać, ale czy jest on zdrowy i jakie są jego właściwości odżywcze?

Bakterie w mleku – czy są dla nas dobre?

Ludzkie ciało jest domem dla bilionów mikroorganizmów. Składają się one na naszą mikrobiotę, a organem, który zamieszkuje ich największa ilość, są jelita. Te mikroorganizmy odgrywają ważną rolę w trawieniu, metabolizmie, funkcjonowaniu mózgu, odporności i zarządzaniu gospodarką energetyczną naszego organizmu. Istnieją również i takie drobnoustroje, które nam najzwyczajniej szkodzą, zwiększając np. prawdopodobieństwo pojawiania się różnych infekcji…