Targi z owocami i warzywami cieszą oczy niebieskoczarnym kolorem borówek amerykańskich. Ich popularność bierze się nie tylko z doskonałych walorów smakowych, lecz także ze znakomitych właściwości prozdrowotnych. Z jakich względów powinno się jeść borówki?
Chociaż kolebką borówki amerykańskiej są Stany Zjednoczone, owoc można bez żadnego problemu uprawiać w Polsce. Idealną powierzchnią do hodowania owocowych krzaków jest kwaśna gleba. Najlepszym miejscem jest domowy ogród. Należy jednak wybrać zaciszne i osłonięte miejsce. W takich warunkach krzaki borówki bez żadnego problemu wydadzą dorodne owoce. Pamiętać należy jednak o ściółkowaniu ziemi wokół krzaczków. Tym sposobem zabezpieczymy obszar przed nadmiernym parowaniem wody. Każdego roku należy uzupełniać ściółkę.
Tak, jak zaznaczono we wstępie, borówki odznaczają się właściwościami leczniczymi, a także pielęgnują urodę. Do ich najważniejszych zalet zaliczymy:
- Borówki wzmacniają układ immunologiczny. Tego typu działanie prozdrowotne jest możliwe dzięki temu, że w ich składzie można odnaleźć niezliczone ilości antyoksydantów. Efektem głównym jest ochrona przed infekcjami.
- Owoce bogate są w błonnik. Dzięki temu wpływają pozytywnie na pracę układu pokarmowego, przyspieszając tym samym procesy przemiany materii. Borówki polecane są osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
- Spożywane antyoksydanty i antyocjany zawarte w borówkach to znakomita profilaktyka przeciwnowotworowa.
- Zawarte witaminy A, B, C, E oraz sód, cynk, potas, mangan wpływają dobroczynnie na funkcjonowanie mózgu. Amatorzy borówek szczycą się znakomitą pamięcią.
- Inną zaletą spożywania owoców jest spowolnienie procesu starzenia. Wszystko to przez liczne związki przeciwutleniaczy.
Warto dodać, że borówki to owoce, które są idealnym dodatkiem do wielu potraw. Sprawdzają się także jako składnik domowych wypieków.