Jajka faszerowane to przysmak niezwykle popularny, świąteczny przysmak. Jak dla mnie po prostu bomba. Jajka można faszerować rozmaitymi składnikami. Podam Wam mój ulubiony przepis, dzięki któremu Święta Wielkanocne będą naprawdę udane.
Wybierz najlepsze jajka
W jaki sposób wybrać jajka naprawdę dobrej jakości? Wbrew pozorom nie jest to proste zadanie. Szczególnie, że przed Świętami Wielkanocnymi uaktywnia się bardzo wiele nieuczciwych sprzedawców. Po pierwsze obalam mit: małe nie znaczy gorsze. Warto wiedzieć, że na wielkość jaja wpływa kilka istotnych czynników, między innymi wiek kury. Małe jajka pochodzą po prostu od młodszych ptaktów. Barwa skorupki uwarunkowana jest genetycznie. Natomiast bardzo ważny jest kolor żółtka. Otóż intensywnie żółte żółtko jest wtedy, gdy kury jedzą świeżą trawę i spożywają ziarno. Każde jajko powinno mieć kod. Pierwsza cyfra oznacza sposób hodowli kur. „0” oznacza jaja pochodzące z ekologicznych ferm. Cyfra „1” to jajka od kur z wolnego wybiegu. Cyfra „3” to chów klatkowy. Ciekawostką jest, że jajka z małych gospodarstw (50 kur) nie muszą mieć kodu. Jeżeli kupimy jajka z kodem możemy być pewni, iż jajka są zdrowe i przebadane.
Przepis na jajka faszerowane z pieczarkami
Składniki:
zdjęcie pochodzi z pixabay.com
- pół kilo pieczarek
- 10 jajek
- szczypiorek
- pieprz, sól
- cebula
- ulubiony majonez
- łyżka oleju
- papryka, pietruszka do przybrania
Wykonanie:
Pieczarki ścieramy na tarce (na małych oczkach), cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Następnie farsz przerzucamy do miski. Ugotowane jajka na twardo obieramy ze skorupek i dzielimy na pół. Żółtka przerzucamy do pieczarek i cebuli. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Następnie mieszamy farsz z dwiema łyżkami majonezu. Farsz przekładamy do pokrojonych białek, formując kulki. Dekorujemy jajka papryką i pietruszką.
Smacznego!