Dla mnie pasztet tak, jak zupa to potrawa, którą jest najprościej przygotować. Uwielbiam piec pasztety, a kiedy nie mam na to czasu – kupuję gotowe w sklepie. Zanim zdradzę Wam, jaki pasztet najbardziej mi smakuje, podam Wam przepis na pyszny pasztet z cukinii i kurczaka z dodatkiem innych warzyw.
***
Składniki:
* pół kg podudzi
* cebula
* dwie marchewki
* dwa jajka
* natka pietruszki
* dwie cukinie
* sól, pieprz do smaku
* masło
* bułka tarta
Przygotowanie:
Warzywa gotujemy z mięsem przez około pół godziny. Następnie wszystkie składniki mielimy w maszynce. Siekamy pietruszkę i dodajemy do gładko zmielonej masy. Dodajemy żółtka. Białka ubijamy i również mieszamy z masą. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Następnie Wlewamy pasztet i pieczemy około 70 minut w temperaturze około 200 stopni Celsjusza.
Jeżeli nie mam czasu piec domowego pasztetu, wówczas kupuję gotowy w sklepie. Szukam przede wszystkim takiego produktu, który w swym składzie nie posiada konserwantów. Polecam pasztety Drosed. Zaletą tych produktów mięsnych jest tradycyjny sposób wypiekania oraz różnorodność smaków. Wśród moich ulubionych pasztetów znajduje się pasztet z kurczaka z żurawiną oraz pasztet francuski z pieprzem. Więcej smaków poznasz wchodząc tutaj.
Zdjęcia pochodzą z pixabay.com.