Co za pasztet!

Dla mnie pasztet tak, jak zupa to potrawa, którą jest najprościej przygotować. Uwielbiam piec pasztety, a kiedy nie mam na to czasu – kupuję gotowe w sklepie. Zanim zdradzę Wam, jaki pasztet najbardziej mi smakuje, podam Wam przepis na pyszny pasztet z cukinii i kurczaka z dodatkiem innych warzyw.

 ***

Składniki:

* pół kg podudzi

* cebula

* dwie marchewki

* dwa jajka

* natka pietruszki

* dwie cukinie

* sól, pieprz do smaku

* masło

* bułka tarta

Przygotowanie:

Warzywa gotujemy z mięsem przez około pół godziny. Następnie wszystkie składniki mielimy w maszynce. Siekamy pietruszkę i dodajemy do gładko zmielonej masy. Dodajemy żółtka. Białka ubijamy i również mieszamy z masą. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Następnie Wlewamy pasztet i pieczemy około 70 minut w temperaturze około 200 stopni Celsjusza.

Jeżeli nie mam czasu piec domowego pasztetu, wówczas kupuję gotowy w sklepie. Szukam przede wszystkim takiego produktu, który w swym składzie nie posiada konserwantów. Polecam pasztety Drosed. Zaletą tych produktów mięsnych jest tradycyjny sposób wypiekania oraz różnorodność smaków. Wśród moich ulubionych pasztetów znajduje się pasztet z kurczaka z żurawiną oraz pasztet francuski z pieprzem. Więcej smaków poznasz wchodząc tutaj.

Zdjęcia pochodzą z pixabay.com.

 

Dodaj komentarz