Dzika róża to roślina jadalna

Dzika róża nie tylko pachnie obłędnie, lecz także smakuje wyśmienicie. Nie wszyscy wiedzą, że jadalne są wszystkie części rośliny. Do przetwórstwa najbardziej nadają się płatki kwiatów oraz owoce. Róża sprawdza się jako dodatek do sałatek oraz herbaty. Chociaż liście są twarde i niezbyt smaczne, to jednak skosztowawszy ich na pewno się nie zatrujemy.

Co można zrobić z płatków dzikiej róży?

Warto wiedzieć, że kwiaty wszystkich rodzajów dzikich róż są jadalne. Jednak najsmaczniejszym gatunkiem będzie róża pomarszczona charakteryzująca się niezwykle intensywnym zapachem. W jakiś sposób przyrządzić smaczną konfiturę?

roza

Płatki róż należy utrzeć z cukrem (użyjmy w tym celu miksera). Pamiętajmy o tym, by składniki dodawać w proporcji wagowej 1:1. Jeśli płatki będą dwukolorowe – białą część należy wyciąć, gdyż może mieć gorzkawy smak. Aby aromat konfitury był bardziej intensywny, a kolor bardziej różowy, wystarczy do produktu dodać soku z cytryny.

Tak, jak wyżej wspomniano, płatki róż to świetny dodatek do herbaty. Dzięki takiemu składnikowi ciepły  herbaciany napój będzie wyraźniejszy. Płatki róż można również zasuszyć i tworzyć własne kompozycje smakowe.

 Przetwarzamy owoce dzikiej róży

Owoce dzikiej róży są smaczne, lecz nieco kwaskowate. Na dodatek w swej strukturze zawierają włochate nasionka. Dlatego też przed jakąkolwiek pracą, należy je dokładnie usunąć. Z owoców płatków róży można dla przykładu przyrządzić dżem. Niektórzy uwielbiają różane owoce na surowo. Dzięki pierwszym przymrozkom z owoców dzikiej róży usuwany jest cierpki i nieco gorzkawy smak.

przymrozki

Dodaj komentarz