Zdrowy styl życia wcale nie oznacza wyrzeczeń. Jeżeli już przestawimy się na inny tok myślenia, wszystko będzie prostsze i zwyczajnie – lepsze. Czym dla mnie jest odpowiednio zbilansowana dieta? Zawsze hołdowałam zasadzie tak zwanego złotego środka. Przekłada się ona idealnie na kwestie żywieniowe. Zmiana złych nawyków to tylko nauka zdrowych i sprzyjających ludzkiemu ciału przyzwyczajeń. Ostatnio zainteresowałam się tematem: jak firmy promują zdrowie? Szczególną uwagę zwróciłam na ciekawą inicjatywę proponowaną przez firmę Philipiak.
Obiady Czwartkowe
„Ukrawaj często, a mało,
A jedz, byleć się jedno chciało”.
Przecław Słota (O zachowaniu się przy stole)
Philipak produkuje naczynia kuchenne. Jednak największym priorytetem jest promocja zdrowego stylu życia. W tym celu organizowane są tak zwane Obiady Czwartkowe. Dowiedziałam się, że tego typu spotkania odbywają się już od kilku lat, a ich główny cel to pokazanie, w jaki sposób można odżywiać się zdrowiej. Pomysłodawcą i mecenasem Obiadów Czwartkowych jest Tomasz Filipiak – założyciel firmy Philipiak Polska. Ideą spotkań są rozmowy o dietetycznych wersjach popularnych dań, zdrowiu i różnych aspektach związanych z jego utrzymaniem. Zgromadzeniom patronuje znany, polski kucharz Karol Okrasa.
Na Obiady Czwartkowe zapraszani są znani i lubiani goście (np. artyści). Jednocześnie inicjatywie przyświeca dobroczynny cel. Zaproszeni goście składają autografy, które później trafiają na aukcję.
Promowanie zdrowia tym sposobem jest moim zdaniem skuteczne i potrzebne. Obiady Czwartkowe to dobra inicjatywa. Więcej informacji na ten temat znajdziecie tutaj.