Jednym z najważniejszych elementów wyposażenia każdej kuchni jest kuchenka. To właśnie przy jej pomocy możemy przyrządzać smaczne i zdrowe posiłki dla całej rodziny. Na rynku możemy znaleźć kilka rodzajów kuchenek, które różnią się od siebie formą zasilania i sposobem użytkowania. Do najpopularniejszych zaliczamy kuchenki gazowe, elektryczne, a także płyty indukcyjne i płyty ceramiczne pod zabudowę. Te ostatnie zyskują sporą popularność ze względu na ich estetyczny i nowoczesny wygląd. Na który rodzaj kuchenki zatem się zdecydować? Czy gazowa kuchnia ceramiczna jest warta swojej ceny?
Rodzaje płyt grzewczych do kuchni
Zasadniczo płyty grzewcze dzielimy na gazowe i elektryczne. Płyty elektryczne to zarówno tradycyjne kuchenki z żeliwnymi grzałkami, jak i nowoczesne płyty ceramiczne i indukcyjne. Na rynku dostępne są też gazowe kuchnie ceramiczne oraz płyty indukcyjno-gazowe. Każda z nich nieco się od siebie różni i posiada dobre cechy, ale i wady. Warto je przeanalizować zanim podejmiemy decyzję o zakupie.
Płyty ceramiczne
Płyta ceramiczna elektryczna, w przeciwieństwie do tradycyjnych kuchenek elektrycznych, posiada ukryte, płaskie pola grzewcze. Może ich być cztery lub więcej. Pod powierzchnią ceramiczną umiejscowione są lampy halogenowe lub spirale elektryczne, które mają za zadanie wytwarzać ciepło. Po d ich wpływem nagrzewa się cała płyta ceramiczna.
Płyty indukcyjne
Nowoczesne i bardzo popularne płyty indukcyjne z powodzeniem zastępują starsze technologie, czyli kuchenki gazowe i tradycyjne kuchenki elektryczne. Płyta indukcyjna nie opiera się wyłącznie na działaniu prądu, ale jak sama nazwa wskazuje, na zjawisku indukcji elektromagnetycznej. Oznacza to, że zmienne pole elektromagnetyczne powoduje wymianę energii między cewkami, a garnkami, dzięki czemu możliwe jest gotowanie posiłków. Dużą zaletą płyty indukcyjnej jest to, iż sama płyta pozostaje zimna podczas gotowania, natomiast nagrzewa się tylko pole, na którym stoi garnek oraz dno garnka. Płyty indukcyjne sprzedawane są jako samodzielne urządzenie pod zabudowę, nie są one połączone z piekarnikiem.
Gazowa kuchnia ceramiczna
Kuchenki gazowe są popularne i dostępne na rynku od lat. Standardowo płyta gazowa posiada cztery palniki różnej wielkości i wykonana jest ze szkła ceramicznego lub stali nierdzewnej. Nowoczesne płyty gazowe są coraz bezpieczniejsze, gdyż posiadają funkcję samoczynnego odcinania gazu w przypadku, gdy podczas gotowania z jakiegoś powodu zgaśnie płomień. Nowością jest też kuchnia gazowa ceramiczna. Jej powierzchnia wykonana jest ze szkła ceramicznego wyjątkowo odpornego na działanie ognia.
Jaką kuchenkę wybrać?
Poszukując odpowiedniej kuchenki do swojej kuchni, musimy wziąć pod uwagę kilka czynników. Z pewnością znaczenie będzie miała wielkość kuchni, gdyż od tego zależy, jaki sprzęt zmieścimy w niej. Istotne będą też preferencje dotyczące częstotliwości gotowania, a co za tym idzie, ilości dostępnych palników. Inne potrzeby ma osoba samotna, a zupełnie inne duża rodzina z dziećmi. Wreszcie musimy zdecydować, jaki rodzaj płyty będzie dla nas najodpowiedniejszy – gazowa, elektryczna, indukcyjna czy ceramiczna.
Warto wziąć pod uwagę szybkość i efektywność działania, zużycie energii, niezawodność, bezpieczeństwo (w przypadku obecności dzieci w domu), a także wygląd. Dla osób ceniących sobie szybkość gotowania z pewnością sprawdzi się płyta indukcyjna. Będzie ona też odpowiednia w domu, w którym są dzieci, gdyż jak już wspomnieliśmy, taka płyta nie nagrzewa się podczas gotowania, nie stwarza więc zagrożenia poparzeniem się. Płyty indukcyjne i ceramiczne są też nowoczesne i eleganckie, dlatego będą pasować do modnej i minimalistycznej kuchni.
>>> Czytaj więcej na temat rodzajów płyt grzewczych oraz ich zalet i wad.