Święta Wielkanocne zbliżają się do nas wielkimi krokami. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez pysznego, klasycznego pasztetu drobiowego.
***
Poznajcie mój sprawdzony przepis!
Składniki:
- 1 kg mięsa drobiowego (z piersi)
- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- 20 dag wątróbki cielęcej
- 3 średniej wielkości cebule
- 3 ząbki czosnku
- łyżka gałki muszkatołowej
- 3 liście laurowe
- 4 duże jaja
- 6 ziaren pieprzu czarnego
- sól
- pieprz mielony
- 2 łyżki masła do formy
- bułka tarta
Wykonanie:
Kroimy wszystkie mięsa na mniejsze kawałki. Obieramy i kroimy cebulę, Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, pieprz w ziarnach, sól. Gotujemy i dusimy mięso pod przykryciem do czasu, aż będzie miękkie. 20 minut przed końcem wkładamy wątróbki i rozdrobnione ząbki czosnku. Po ugotowaniu czekamy aż mięso wystygnie. Następnie mięso przepuszczamy przez maszynę. Do masy dodajemy gałkę muszkatołową, jajka, sól oraz pieprz.
Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy pasztet w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pasztet trzeba piec przez około godzinę.