Klasyczny pasztet drobiowy na Wielkanoc

Święta Wielkanocne zbliżają się do nas wielkimi krokami. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez pysznego, klasycznego pasztetu drobiowego.

***

Poznajcie mój sprawdzony przepis!

pasztet (2) Pasztet

Składniki:

  • 1 kg mięsa drobiowego (z piersi)
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 20 dag wątróbki cielęcej
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka gałki muszkatołowej
  • 3 liście laurowe
  • 4 duże jaja
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 łyżki masła do formy
  • bułka tarta

Wykonanie:

Kroimy wszystkie mięsa na mniejsze kawałki. Obieramy i kroimy cebulę, Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, pieprz w ziarnach, sól. Gotujemy i dusimy mięso pod przykryciem do czasu, aż będzie miękkie. 20 minut przed końcem wkładamy wątróbki i rozdrobnione ząbki czosnku. Po ugotowaniu czekamy aż mięso wystygnie. Następnie mięso przepuszczamy przez maszynę. Do masy dodajemy gałkę muszkatołową, jajka, sól oraz pieprz.

Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy pasztet w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pasztet trzeba piec przez około godzinę.

wielkanocne jajka

Dodaj komentarz