Zasmakuj w pysznym kremie z pieczarek

Krem z pieczarek najlepiej smakuje z grzankami i posypaną świeżą pietruszką. Oto mój ulubiony przepis:

soup-908358_1920

Składniki:

  • 600 gram pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki śmietany (12%)
  • serek topiony – śmietankowy
  • 2 szklanki bulionu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana pietruszka
  • 1 łyżka masła

mushrooms-899087_1280 champion-194304_640

Wykonanie:

Obieramy cebulę, kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie talarki, następnie dokładamy je do cebuli. Składniki dusimy przez około 15 minut.

Cebulę i grzyby podsmażamy przez około 4 minuty. Dodajemy śmietanę i serek topiony. Mieszamy dotąd, aż serek rozpuści się dokładnie. Składniki przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Całość gotujemy przez około pięć minut. Zupę można doprawić sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Następnie wszystkie składniki miksujemy na gładki krem. Przed samym podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką z pietruszki.

Smacznego!

Dodaj komentarz