Krem z pieczarek najlepiej smakuje z grzankami i posypaną świeżą pietruszką. Oto mój ulubiony przepis:
Składniki:
- 600 gram pieczarek
- 2 cebule
- 3 łyżki śmietany (12%)
- serek topiony – śmietankowy
- 2 szklanki bulionu
- 3 łyżki soku z cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- posiekana pietruszka
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Obieramy cebulę, kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie talarki, następnie dokładamy je do cebuli. Składniki dusimy przez około 15 minut.
Cebulę i grzyby podsmażamy przez około 4 minuty. Dodajemy śmietanę i serek topiony. Mieszamy dotąd, aż serek rozpuści się dokładnie. Składniki przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Całość gotujemy przez około pięć minut. Zupę można doprawić sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Następnie wszystkie składniki miksujemy na gładki krem. Przed samym podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką z pietruszki.
Smacznego!