Piece elektryczne gastronomiczne – energooszczędne i wszechstronne

Dobór właściwego wyposażenia do kuchni w lokalu gastronomicznym ma bardzo duże znaczenie, dlatego też przed jej wyposażeniem warto rozważyć, jaki sprzęt sprawdzi się w nim najlepiej. Wśród często kupowanych urządzeń znajdują się piece elektryczne. Co warto kupić?

Piece elektryczne w gastronomii

Urządzenia gastronomiczne mogą mieć różne sposoby zasilania. Obecnie bardzo często wykorzystywane są sprzęty zasilane prądem elektrycznym. Pozwalają one na łatwe, wygodne oraz bezpieczne użytkowanie w różnych lokalach, ponieważ do działania wymagają one dostępu do instalacji elektrycznej.

Wśród urządzeń elektrycznych stosowanych w gastronomii bardzo popularne są także piece elektryczne, które mają bardzo wszechstronne zastosowanie i mogą być wykorzystywane w wielu lokalach – od restauracji, przez pizzerie, a skończywszy na firmach cateringowych.

Najczęściej używanymi piecami elektrycznymi w gastronomii są piece konwekcyjno-parowe. Tego typu urządzenia wykorzystują energię elektryczną do generowania temperatury do obróbki termicznej, a dzięki parze wodnej dodatkowo zapobiegają nadmiernemu wysuszeniu potraw i poprawiają przez to ich smak.

Zalety gastronomicznych pieców elektrycznych

Piece elektryczne wyróżniają się wieloma zaletami, co powoduje, że są one stosowane w gastronomii tak często. Wśród ich głównych korzyści warto wskazać na:

  • Wszechstronność – piece elektryczne mogą być stosowane do przyrządzania rozmaitych dań, a także ułatwiają ich podgrzewanie oraz podtrzymywanie temperatury.
  • Efektywność – gastronomiczne piece elektryczne są bardzo skuteczne w tym, co robią, dlatego umożliwiają one wykonanie wielu potraw wyróżniających się wyśmienitym smakiem i zdrowiem.
  • Różne warianty do wyboru – dzięki temu piece elektryczne mogą być dopasowane specjalnie do ich miejsca przeznaczenia, także do mniejszych lokali, gdyż dostępne są także w kompaktowych wymiarach.
  • Prosta obsługa – piece obsługiwane są za pomocą pokręteł lub nowocześniejsze model z użyciem dotykowych ekranów, co pozwala na łatwy wybór konkretnych funkcji i parametrów pracy pieca.
  • Bezpieczeństwo – piece elektryczne zapewniają maksymalne bezpieczeństwo w przyrządzaniu potraw, ponieważ nie są narażone na ulatnianie się gazu, płomienie.
  • Energooszczędność – piece pozwalają na przyrządzanie potraw niskim kosztem, ponieważ nowoczesne modele pobierają mało prądu.
  • Niska awaryjność – kolejnym plusem tego typu pieców jest ich mała podatność na awarie, co przekłada się na wieloletnią, efektywną eksploatację tego typu sprzętu w lokalu.

Z dostępnymi wariantami pieców elektrycznych różnych producentów można zapoznać się w internecie.

HYBRYDA ALEKSANDRA GÓRALCZYK

https://hybryda-gastro.pl

TEL: 32 418-72-55

E-MAIL: biuro@hybryda-gastro.pl

NIP: 6312312497, REGON: 241677598

ul. Stanisława Kunickiego 14, 44-100 Gliwice

Dodaj komentarz