Pizza włoska – różne rodzaje

Nie znam osobiście osoby, która nie lubiłaby od czasu do czasu pożywić się pizzą. W różnych odmianach, pizza zawsze była znanym i cenionym posiłkiem. Niegdyś kojarzona z potrawą dla biednych, dzisiaj tym przysmakiem zajadają się wszyscy. Szczególnie we Włoszech rozróżniamy kilka gatunków pizz.

 

W Neapolu podaje się przede wszystkim marinarę i margheritę. O ile wszyscy wiemy, jak wygląda i smakuje margherita, to z pewnością nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, czym jest marinara. Otóż to plazek przyrządzony z pomidorów, czosnku, oregano, bazylii z oliwą. Klasyczna margherita składa się z pomidorów, sera mozzarella i bazylii. Rzym słynie zaś z tak zwanej pizzy Quattro Stagioni podzielonej na cztery kawałki. Każdy z kawałków jest z innymi składnikami. Będąc na Sycylii koniecznie spróbuj placka na grubym cieście, z dodatkiem pomidorów, sera oraz czarnych oliwek. Z kolei Sardynia zaserwuje nam pizzę z karczochami.

 

Inspiracja włoskimi rodzajami pizzy kultywuje pizzeria Dominos. Pizzerię można znaleźć między innymi w Bydgoszczy. Jeśli pizzeria Bydgoszcz to polecam Dominos.

Dodaj komentarz