Okazuje się, że w XXI wieku wielu panów ma problem z potencją. Dlacego tak się dzieje? Bardzo często odpowiedzialny jest nieprawidłowy styl życia. Zaburzenia erekcji mogą powstać także na innym tle. Jak pozbyć się problemu? Receptą jest oczywiście dotarcie do źródła.
Impotencja… dlaczego ja?
Duży odsetek mężczyzn zadaje sobie pytanie: „dlaczego ja?”. Jeśli zaistniała niemożność uzyskania satysfakcjonującego wzwodu, wówczas trzeba zrobić odpowiednie badania. Za taką dysfunkcję mogą odpowiadać poważne schorzenia, na przykład choroby serca, nadciśnienie tętnicze, rak prostaty. Czasami zaburzenia erekcji wywołane są przez stosowanie niektórych leków. Również zaburzenia gospodarki hormonalnej wpływają negatywnie na męskość. Jeżeli zaistniał tego typu problem, zwróć się do lekarza specjalisty, a jest nim oczywiście urolog. Lekarz z pewności zleci konkretne badania, do których możemy zaliczyć badanie poziomu cukru, testosteronu, a przede wszystkim USG prostaty. Poważniejsze zaburzenia wymagają zastosowania leków doustnych lub zastrzyków. Leki powodują większy rozkurcz naczyń krwionośnych, a co za tym idzie – większy dopływ krwi do ciał jamistych prącia. Zastrzyki działają podobnie. Ich aplikacja polega na wstrzyknięciu do ciał jamistych prącia leczących substancji. Innym sposobem walki z zaburzeniami potencji jest terapia hormonalna. Podaje się wówczas androgeny doustnie, domięśniowo lub doskórnie.
Dieta na potencję
Dieta na potencję powinna być przede wszystkim bogata w witaminy. Kupuj produkty obfitujące w cynk, selen, argininę. Koniecznie należy ograniczyć tłuszcze nasycone, cukry proste, a także sól. Źródłem cynku są: orzechy, otręby, pełnoziarniste pieczywo, owoce morza. Selen znajdziemy w pestkach dyni, rybach, brązowym ryżu, chude mięso. Zwiększenie potencji zagwarantuje dostatek witaminy E, którą znajdziemy w migdałach, ziarnach zbóż, a także w tłustych rybach. Poprawa potencji jest także możliwa dzięki spożywaniu… kakao zawierającego substancje przedłużające czas wzwodu. Z jakich powodów tak ważna jest w diecie arginina? Warto wiedzieć, że aminokwas argininy niezbędny jest do powstawania tlenku azotu. To właśnie tlenek azotu ma duże znaczenie przy osiąganiu satysfakcjonującego wzwodu. Gdzie znajdziemy argininę? Obecna jest w produktach pełnoziarnistych, siemieniu lnianym, orzechach, makreli i w nasionach słonecznika.