Tosty francuskie z serem kozim? Czemu nie! W życiu trzeba przecież wszystkiego spróbować. I choć jestem amatorką serów w każdej postaci, to sera koziego jeszcze nie miałam okazji spróbować. Zawsze musi być ten pierwszy raz. Na stół zapraszam zatem ser kozi Chevroux.
Ser z mleka koziego czy krowiego – czy istnieje jakaś różnica?
Ser serowi nierówny… zatem pomiędzy serem kozim, a takim wyprodukowanym z mleka krowiego musi istnieć jakaś różnica. Oto porównanie składów chemicznych mleka owczego, koziego, krowiego i ludzkiego:
Składnik | W 100g mleka | |||
Owce | Kozy | Krowy | Człowiek | |
Sucha masa [%] | 19,30 | 12,93 | 12,01 | 12,50 |
Energia [kcal] | 108 | 69 | 61 | 70 |
Energia [kJ] | 451 | 288 | 257 | 291 |
Białko ogólne [%] | 5,98 | 3,56 | 3,29 | 1,03 |
Tłuszcz [%] | 7,00 | 4,14 | 3,34 | 4,38 |
Weglowodany [%] | 5,36 | 4,45 | 4,66 | 6,89 |
Źródło: tabelę pobrano ze strony: www.kozy.edu.pl.
Mleko kozie bogatsze jest w białko ogólne, a także potrafi zapewnić większą niż mleko krowie wartość energetyczną. Jednocześnie w kozim mleku znajdziemy większe zasoby wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mleko kozie posiada również mniejszą zawartość cholesterolu.
Ocena sera koziego
Smak
Smak koziego sera jest niezwykle delikatny. Kozi ser wyprodukowany jest w 100% z mleka koziego, łagodność smaku gwarantowana jest przez obecność śmietanki.
Konsystencja
Z całą odpowiedzialnością można stwierdzić, że ser kozi Chevroux charakteryzuje się kremową i aksamitną konsystencją.
Samopoczucie
Warto wiedzieć, że w świeżym serze kozim można odnaleźć wiele składników odżywczych. Z racji tego, że mleko kozie jest lekkostrawne, ser ten polecany jest szczególnie osobom mającym problemy związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego. Samopoczucie jest znakomite dzięki zawartości potasu, wapnia, fosforu, magnezu. Dodatkowo w produkcie kozim są prebiotyki działające zbawiennie na florę bakteryjną organizmu ludzkiego.
Inną zaletą koziego przysmaku jest obecność aminokwasów egzogennych. Te związki chemiczne odpowiedzialne są za harmonijną pracę układu nerwowego. Stosowanie przetworów kozich u dzieci to gwarancja doskonałej mineralizacji kości.
Ser kozi zalecany jest osobom cierpiącym na anemię. Jego spożycie wpływa na efektywniejsze przyswajanie żelaza i procesy regeneracyjne hemoglobiny.
Dzięki walorom smakowym można z sera koziego przyrządzić wiele zdrowych i smakowitych potraw. Chavoux sprawdzi się jako dodatek do pizzy, jak i do wspomnianych we wstępie tostów.
Alternatywą dla świeżego sera koziego jest ser pleśniowy.