Przepis na domowego burgera

Czasem lubię zjeść coś „na szybko”. Nie mam jednak zaufania do fast foodów oferowanych na mieście. Ostatnio zrobiłam domowego burgera. Powiem szczerze – był po prostu pyszny. Oto przepis.

 

Składniki:

skladniki

  • Duża bułka
  • Kotlet mielony (domowy z mięsa wieprzowego)
  • Czerwona cebula
  • Pomidor
  • Ogórek kiszony
  • 6 plastrów ulubionego sera
  • Majonez, keczup
  • Jajko
  • 3 plasterki kiełbasy żywieckiej

11678049156_ca00a0a438_z

Wykonanie:

Bułkę kroimy na pół. Smarujemy majonezem i kładziemy plaster sera. Podpiekamy w piekarniku. Następnie kładziemy przekrojonego na pół kotleta mielonego. Na kotleta ser oraz keczup. Następnie pokrojone ogórki i pomidora. Wcześniej kroimy w kotkę cebulkę i posypujemy „konstrukcję”. Następnie nakładamy drugą część kotleta mielonego i dwa plastry sera. Na to kładę 3 plastry żywieckiej. Przyrządzam domowego burgera z sadzonym jajkiem. Rozbijam jajko na rozgrzanej z tłuszczem patelni i delikatnie przekładam na burgera. Znowu kładę plaster lub dwa sera. Całość przykrywam częścią przekrojonej bułki. Podpiekam w piekarniku do rozpuszczenia się sera.

16495918079_84eb41233e_m

burger1

Smacznego!

Taki burger jest być może nieco kaloryczny, ale z pewnością zdrowy. Wszystkie składniki są naturalne i przyrządzone również domowym sposobem.

Dodaj komentarz