Czasem lubię zjeść coś „na szybko”. Nie mam jednak zaufania do fast foodów oferowanych na mieście. Ostatnio zrobiłam domowego burgera. Powiem szczerze – był po prostu pyszny. Oto przepis.
Składniki:
- Duża bułka
- Kotlet mielony (domowy z mięsa wieprzowego)
- Czerwona cebula
- Pomidor
- Ogórek kiszony
- 6 plastrów ulubionego sera
- Majonez, keczup
- Jajko
- 3 plasterki kiełbasy żywieckiej
Wykonanie:
Bułkę kroimy na pół. Smarujemy majonezem i kładziemy plaster sera. Podpiekamy w piekarniku. Następnie kładziemy przekrojonego na pół kotleta mielonego. Na kotleta ser oraz keczup. Następnie pokrojone ogórki i pomidora. Wcześniej kroimy w kotkę cebulkę i posypujemy „konstrukcję”. Następnie nakładamy drugą część kotleta mielonego i dwa plastry sera. Na to kładę 3 plastry żywieckiej. Przyrządzam domowego burgera z sadzonym jajkiem. Rozbijam jajko na rozgrzanej z tłuszczem patelni i delikatnie przekładam na burgera. Znowu kładę plaster lub dwa sera. Całość przykrywam częścią przekrojonej bułki. Podpiekam w piekarniku do rozpuszczenia się sera.
Smacznego!
Taki burger jest być może nieco kaloryczny, ale z pewnością zdrowy. Wszystkie składniki są naturalne i przyrządzone również domowym sposobem.