Na przeziębienie – czarny bez

Czarny bez słynął ze swych właściwości zdrowotnych już w starożytności. Do rozsławienia rośliny przyczynił się Hipokrates.

A tak bardziej współcześnie? Czarny bez został rozsławiony przede wszystkim przez… nasze babcie doceniające również walory smakowe.

Czarny bez to inaczej dziki bez. Potocznie nazywany jest lekarskim bzem, gołębią pokrzywą czy hyćką. Roślina nie ma dużych upodobań glebowych. Czarny bez można spotkać w lasach, na łąkach, nieużytkach.

Czarny bez posiada kwiaty białe i drobne. Można z nich przyrządzić syrop lub herbatkę. Owoce czarnego bzu dojrzewają latem i zbieramy tylko te dojrzałe. Pamiętaj! Owoców bzu nie wolno spożywać na surowo. Z owoców bzu czarnego przyrządza się najczęściej nalewkę lub syrop.

Wszystkie zdjęcia pochodzą ze strony pixabay.com.

 

 

Dodaj komentarz