Układ pokarmowy w ciele zdrowego człowieka stanowi sprawny mechanizm dostarczający organizmowi substancji odżywczych pochodzące oczywiście z przyjmowanych pokarmów. Dzięki trawieniu dostarczamy organizmowi cennych aminokwasów i niezbędnej do życia glukozy.
Czym jest proces trawienia?
Trawienie zachodzi oczywiście w układzie pokarmowym. Zadaniem systemu trawiennego jest zatem sukcesywny rozkład złożonych związków chemicznych (np. białka, tłuszcze czy węglowodany) do związków prostych. Następnie są one wchłaniane z witaminami, solami mineralnymi i wodą. Nie wszyscy wiedzą, iż proces trawienia rozpoczyna się już w jamie ustnej. Dlatego też nie powinno nikogo zdziwić to, że już sam sposób spożywania pokarmów ma wpływ na jakość trawienia.
Koniec procesu trawienia kończy się w ostatnim odcinku jelita grubego. Czas trawienia uzależniony jest między innymi od wieku czy kondycji fizycznej. Należy podkreślić, że ostatnim etapem jest wchłanianie, które ma miejsce głównie w jelicie cienkim oraz jelicie grubym. Jakie substancje otrzymywane są po rozłożeniu składników pokarmowych złożonych? Do tych substancji zaliczymy glukozę (czyli cukry proste), aminokwasy egzogenne oraz kwasy tłuszczowe.
Warto zaznaczyć, że chociaż trawienie ma miejsce w układzie pokarmowym, to również i inne układy biorą w nim udział – na przykład system hormonalny czy nerwowy. Cały proces trawienia dzieje się za sprawą tak zwanych enzymów trawiennych. W związku z powyższym, należy zdawać sobie sprawę z tego, iż na jakość trawienia ma wpływ bardzo wiele czynników.
ABC dobrego trawienia
Stare porzekadło mówi: „jesteś tym, co jesz”. Nasz organizm buduje zatem przyjmowany pokarm. Jeśli chcesz poprawić jakość życia i trawienia, popraw najpierw jakość swojej codziennej diety. Co to oznacza w praktyce? Po pierwsze postaw na produkty dobrej jakości (staraj się nabywać produkty z ekologicznych upraw). Wędliny? Stan sklepowych wędlin pozostawia wiele do życzenia. Czy jest jakieś rozwiązanie? Oczywiście, że tak. Możesz sam zrobić smaczne mięsko na kanapki (upiec lub ugotować). Pamiętaj, że żołądek będzie cieszył się ze świeżego posiłku a nie odgrzewanego. Zupa na śniadanie? Czemu nie! Płynne potrawy z warzyw poprawią nasze samopoczucie i…. ciepłe śniadania potrafią zmniejszyć apetyt na słodycze. Jeśli masz problemy trawienne – zrezygnuj z ciemnego pieczywa. O wiele łatwiej strawisz kilkudniowe pieczywo białe. Polecam sucharki i pieczywo kruche. Nie smaż! Gotuj na parze lub w wodzie. Gotowane potrawy są lepsze do strawienia. Jeśli nie możesz zrezygnować z roślin strączkowych, nic straconego. Podczas gotowania dodaj trochę świeżego imbiru i wodorostów wodnych. Ten sposób sprawi, że o wiele precyzyjniej strawimy przyjęty pokarm.
Pamiętaj, że fast foody, ciasta, słodycze i sklepowe soki owocowe spożywane często znacznie osłabiają układ pokarmowy. Nie wariuj jednak – kawałek serniczka od czasu do czasu na pewno ci nie zaszkodzi.
Wspomóc trawienie możesz poprzez zastosowanie ziół: mięty pieprzowej, ziela dziurawca, melisy, mniszka lekarskiego, wodnego wyciągu z aloesu, rumianku itp.
Pomocne będą również tabletki na wątrobę działające ochronnie i przyczyniające się do prawidłowego funkcjonowania jelit. Zdrowa wątroba to podstawa!