Chociaż mięsa z kaczki nie można zaliczyć do produktów dietetycznych, to jednak zawiera bardzo dużo cennych kwasów tłuszczowych. Z jakich właściwości słynie jeszcze mięso z kaczki?
Pierś z kaczki jest najchudsza, gdyż w 100 g tego mięsa można znaleźć tylko 140 kcal. Dla porównania – w 100 g tuszki znajduje się aż 240 kcal.
Zawartość witamin i składników mineralnych w 100 g mięsa z kaczki:
- Witamina B1 – 0,177 mg
- Witamina B2 – 0,226 mg
- Witamina B6 – 0,1 mg
- Witamina PP – 3,45 mg
- Witamina A – 24 µg
- Witamina E – 0,2 mg
- Sód – 66 mg
- Potas – 242 mg
- Fosfor – 149 mg
- Magnez – 14 mg
- Żelazo – 2,1 mg
- Cynk – 1,42 mg
- Wapń – 8 mg
- Miedź – 0,14 mg
- Mangan – 0,03 mg
Przepis na chrupiącą pierś z kaczki z sous vide z miodem znajdziecie tutaj.