Właściwości zdrowotne winogron

Właściwości winogron znane są nam od dawna. Nie wszyscy jednak wiedzą, że dzięki właściwościom zdrowotnym tej rośliny możemy uniknąć wielu chorób. Poza tym z winogron powstaje najlepsze wino, a także ceniony wśród kucharzy olej. Sprawdź, co jeszcze powinieneś wiedzieć o winogronach.

Właściwości odżywcze winogron

W 100 g winogron znajdziemy tylko 69 kcal. Ponadto winogrona niezwykle sycą, więc nie musimy ich zjadać na pęczki, aby zaspokoiły nasz głód. Ponadto w 100 g winogron znajdziemy: 0,72 g białka, tylko 0,16 g tłuszczu, 18,10 g węglowodanów, 0,9 błonnika. Owoce obfitują w witaminę A, C, K, niacynę i kwas foliowy. Ponadto znajdziemy w nich takie minerały, jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, mangan, selen czy fluor.

Przed czym uchronią nas winogrona?

Winogrona słyną przede wszystkim ze swych właściwości antynowotworowych. Właściwości te zawdzięczają flawonoidom, które znajdują się w pestkach, skórkach, a także szypułkach. Flawonoidy, witamina A i C to naturalne przeciwutleniacze eliminujące wolne rodniki. Badania amerykańskich naukowców udowodniły, iż winogrona niszczą komórki odpowiedzialne za białaczkę. Podkreślmy, że jedzenie winogron nie oznacza, że osoba chora pozbędzie się swojego piętna. Jednak regularne spożywanie winogron może uchronić przed wieloma schorzeniami.

Właściwości winogron zróżnicowane są również pod kątem ich gatunku. Przykładowo czerwone winogrona posiadają resweratrol, czyli specjalny polifenol chroniący przed tworzeniem się blaszki miażdżycowej w świetle tętnic. Warto podkreślić, iż czerwone winogrona są nieco zdrowsze. Nie oznacza to, iż powinniśmy zrezygnować ze spożywania zielonych odmian. W zielonych winogronach można przykładowo znaleźć substancje wspomagające procesy trawienne i pomagające usunąć z organizmu toksyny.

 

Zdjęcia pochodzą z pixabay.com.

Dodaj komentarz