Zdrowe gotowanie zacznij od doboru właściwych naczyń

Zdrowe gotowanie to coś więcej niż zyskujący coraz bardziej na popularności trend. To również swego rodzaju zobowiązanie wobec własnego organizmu. Zanim jednak zaczniesz szukać „zdrowych przepisów”, zgromadź właściwe naczynia. Podpowiadamy, czym powinny się wyróżniać.

Zdrowe gotowanie – na czym polega?

W zdrowej kuchni nie ma miejsca na potrawy, które potencjalnie szkodzą naszemu zdrowiu. Mowa tu głównie o daniach smażonych, z dużą ilością soli i cukru. Zdrowa kuchnia to także rezygnacja z niektórych gatunków mięsa – na przykład wieprzowiny – na rzecz mniej kalorycznych i łagodniejszych dla naszego żołądka, typu wołowina czy kurczak. Ponadto zdrowe gotowanie opiera się w dużej mierze na warzywach i owocach, a także całej gamie przypraw. Chcąc przygotowywać jedzenie, które nam służy, powinniśmy też stawiać na te techniki obróbki jedzenia, które z jednej strony zatrzymują w produktach cenne składniki odżywcze, a z drugiej pomagają wydobyć ich pełny smak. Mamy tu na myśli gotowanie na parze czy zastąpienie patelni piekarnikiem.

Gotowanie na parze to jedna z podstawowych technik, które powinniśmy sobie przyswoić

 Jak zdrowo gotować, czyli wybieramy właściwe naczynia i akcesoria

Każdy, kto chciałby zaznajomić się ze zdrową kuchnią, zaczyna najczęściej od przeglądania sieci w poszukiwaniu przepisów na lekkie, ale syte i smaczne dania. Mimo że to ważny krok, nie powinniśmy wykonywać go na samym początku. Zatem od czego zacząć zdrowe gotowanie? Od wizyty w dobrym sklepie z naczyniami. Najlepiej, jeśli będą one wykonane ze stali nierdzewnej, która posiada dodatkową zaletę – czyli nie wchodzi w reakcje z pożywieniem. Idealne naczynia powinny usprawniać cały proces gotowania, jak na przykład specjalne garnki do gotowania na parze wyposażone w koszyczek do warzyw lub wielozadaniowy szybkowar, który umożliwia jednoczesne przygotowanie kilku potraw. Warto też wyposażyć się w patelnię z nieprzywierającą powłoką, która wykazuje zdolność równomiernego rozkładania ciepła – wpływa to na tempo obróbki, ale i jej dokładność.

Zdrowe gotowanie to także posługiwanie się odpowiednimi narzędziami czy przyborami kuchennymi. Należą do nich nierdzewne sztućce oraz wytrzymałe i trudne do szybkiego stępienia kute noże. Trzeba pamiętać, że niskiej jakości naczynia nie tylko mogą szybko się psuć, a zawarte w nich substancje – wchodzić w reakcje z jedzeniem (np. aluminium z kwaśnymi potrawami). Będą one także wydłużać czas gotowania, przyczyniać się do większego zużycia energii i odbierać przyjemność, jaką możesz czerpać z kulinarnych przygód.

Jak zatem widzicie zdrowe gotowanie to nie tylko ciekawe przepisy. To przede wszystkim nabycie odpowiednich kuchennych akcesoriów, które pomagają w przygotowywaniu smacznych i zdrowych posiłków, a jednocześnie same w sobie nie stanowią zagrożenia dla nas. Znajdziemy je tylko u wyspecjalizowanych producentów, mogących pochwalić się bogatym doświadczeniem, pozytywnymi komentarzami oraz długą obecnością na rynku i to nie tylko europejskim.

Dodaj komentarz