Kupno idealnego żelazka tylko z pozoru jest prostym zadaniem. Ten jakże popularny sprzęt AGD powinien być dopasowany do naszych indywidualnych potrzeb. Na naszym rynku dostępnych jest kilka rodzajów żelazek. Posiadają one różną moc, ciśnienie pary, dodatkowe opcje. Jak dokonać satysfakcjonującego wyboru?
***
Z przewodem czy bez?
Jesteśmy przyzwyczajeni do żelazek z przewodem. Nie zwracamy uwagi na kabel, który musimy przekładać z jednej strony na drugą. Tymczasem wcale tak nie musi być. Coraz częściej spotkać można bezprzewodowe żelazko, które wyposażone jest przede wszystkim w podstawkę służącą do nagrzewania. Kiedy odkładamy żelazko na podkładkę, jego podstawa natychmiast nagrzewa się. Jest to rozwiązanie funkcjonalne i ułatwiające prasowanie poprzez zapewnienie odpowiedniej swobody ruchu.
Z czego może być zbudowana stopa żelazka?
Materiał, z jakiego została wyposażona stopa żelazka jest bardzo istotną kwestią. Warto wiedzieć, że stopa żelazka decyduje o komforcie naszej pracy – na przykład o tym, czy żelazko da się płynnie prowadzić po materiale. Zazwyczaj mamy do czynienia z metalową stopą, jednak nie zawsze. Oto przykładowe, inne alternatywy: stopa ze stali, stopa z teflonu, stopa z aluminium, stopa szafirowa itp.
Moc żelazka i natężenie wydzielania pary
Parametr mocy również jest istotny. Dlaczego? Im większa moc, tym nasze żelazko szybciej nagrzeje się… a my tym samym szybciej przystąpimy do pracy. Żelazko nagrzewa nie tylko stopę, lecz także musi doprowadzić do wrzenia znajdującą się w środku wodę. Dlatego też warto nabyć żelazko o mocy powyżej 2000 W. Najbardziej optymalne będą żelazka o mocy 2400 W, chociaż można już spotkać urządzenia o wyższej mocy, np. żelazko Tefal fv9625.
Duże znaczenie ma także jakość natężenia pary. Z jakich względów warto stosować ten system? Para wodna zmiękcza włókna i tym samym prasowanie staje się prostsze i efektowniejsze. Ma to szczególne znaczenie przy materiałach wymagających większego nakładu pracy. Skuteczność prasowania zapewni wytwarzanie pary w schemacie 50 g na minutę.