Miód znany jest nie tylko ze swoich wspaniałych walorów smakowych, lecz także z właściwości leczniczych. Myśląc o miodzie mamy zaraz przed oczami bursztynowo-złoty produkt. A przecież istnieje bardzo wiele odmian, które mogą zachwycić nieco innym smakiem oraz kolorem.
Co muszą zrobić pszczoły, aby powstał miód?
Produkcja miodu jest dla pszczół zadaniem priorytetowym. Żeby miód mógł powstać, pszczółki muszą dostarczyć do ula odpowiedni surowiec. Tym surowcem jest oczywiście nektar stanowiący cukrową wydzielinę kwiatów niektórych kwiatów lub spadź, czyli słodki sok zbierający się na liściach oraz igłach drzew. Bardzo ciekawa jest technika przenoszenia do ula surowca. Otóż pszczoły wsysają nektar lub spadź do znajdującego się w przełyku worka zwanego wolem. Wówczas nektar miesza się z zawierającą enzymy śliną owada, a także z kwasami organicznymi. Kiedy pszczoła wraca do ula “zwraca” nagromadzoną substancję. Robotnice zagęszczają takie surowiec, który następnie zamienia się w miód. Miód dojrzewa w plastrach. Jeśli zastanawialiście się kiedyś, dlaczego naturalny miód jest drogi? Już spieszę z odpowiedzią. Aby zgromadzić 1 kilogram miodu, pszczoły muszą odwiedzić ponad 4 miliony kwiatów. Wiemy już teraz skąd znane przysłowie: “pracowity jak pszczoła”.
Czy miód może być trujący?
Miodem można się zatruć, lecz w naszych warunkach jest to praktycznie niemożliwe. Aby coś takiego było jednak możliwe, trzeba by było zjeść duże ilości miodu od os zamieszkujących lasy Ameryki Południowej. Te pracowite owady produkują miód z toksycznych dla organizmu ludzkiego roślin. Mieszkańcom Nepalu i Turcji znane jest także pojęcie tak zwanego miodu obłędu. Pszczoły wytwarzają miód z lokalnych odmian rododendronów, które mają związki zaburzające świadomość i zakłócające pracę serca. Tak, jak wyżej wspomniano – w Polsce nie mamy się czego bać.
Manuka z Nowej Zelandii
Coraz bardziej cenionym produktem z Nowej Zelandii jest miód manuka. Ma charakterystyczny, nieco gorzki smak. Wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru krzewów manuka. Znajdziemy w nim bardzo dużą zawartość MGO, czyli substancji czynnej wykazującej szereg właściwości leczniczych, między innymi wspomagających szybsze gojenie się ran oraz skuteczną walkę z bakteriami.