Zacznij już dziś wzmacniać odporność

Szczególnie latem możemy zadbać o wzmocnienie odporności. Dlaczego? Sprawa prosta. Lato to prawdziwy sezon na świeże warzywa oraz owoce. A jak dobrze wiemy – nie ma to, jak przyswajanie witamin i składników mineralnych z naturalnych źródeł. Zanim powiem, jakie produkty żywnościowe posiadają dobry wpływ na układ immunologiczny, dowiedz się jak działa system odporności w ludzkim organizmie.

 

Rola układu immunologicznego

Mówiąc najprościej system immunologiczny to świetnie zaprogramowany mechanizm, który reaguje na ataki czynników patogenicznych, do których zaliczymy: bakterie, wirusy, grzyby, pasożyty itp. Zdrowy organizm posiada swoistą barierę ochronną. Oznacza to, że ciało jest w pełni gotowe na walkę z czynnikami wywołującymi choroby. Za odpowiednią gotowość odpowiada między innymi stan skóry (na przykład pH, stężenie kwasu solnego w żołądku czy kwasu mlekowego w pochwie). Ponadto trzeba podkreślić, że wydzieliny ustrojowe posiadają w swym składzie komponenty przeciwbakteryjne.Przykładem jest chociażby mleko matki, która poprzez pokarm przekazuje swojemu maluszkowi naturalną odporność. Antybakteryjne czynniki znajdują się także w ślinie oraz łzach. Najważniejszym zadaniem układu odpornościowego jest reakcja na czynniki zewnętrzne i wewnętrzne stanowiące zagrożenie dla prawidłowej pracy systemu biologicznego. Przykładowo – układ odpornościowy przeciwdziała nieprawidłowemu podziałowi komórek, czyli chroni ciało przed powstawaniem nowotworów. Wzmacnianie odporności jest zatem czynnością profilaktyczną, która pomaga uniknąć powstaniu wielu groźnych dla życia ludzkiego chorób. Cały ten zestaw mechanizmów obronnych nosi jedną nazwę: odporność.

 

Funkcjonowanie układu odpornościowego

Wzmocnienie odporności jest możliwe tylko wtedy, gdy jesteśmy zdrowi. W innym przypadku układ immunologiczny nie działa właściwie. No właśnie: jak działa ludzka odporność? Otóż komórki budujące system odporności znajdują się w całym ciele. Podstawowa linia obrony to obecność krwinek białych zwanych leukocytami.  Leukocyty to między innymi granulocyty i agranulocyty. Te komponenty układu immunologicznego znajdują się w całym ciele, część zaś umieszczona jest w szpiku kostnym, grasicy, śledzionie, węzłach chłonnych, migdałkach itp. Bardzo wiele mechanizmów ochronnych znajduje się w układzie pokarmowym. Walkę układu odpornościowego można porównać do bitwy wojennej. Dlaczego? System immunologiczny tworzy przeróżne bariery, zapory czy fortyfikacje. Przykładem takiej naturalnej bariery są rzęsy, włosy w nosie czy owłosienie łonowe. To właśnie w ten sposób skóra chroniona jest przed wszelkimi zanieczyszczeniami. Barierę chemiczną tworzy między innymi kwaśne pH. Na przykład kwaśne pH w pochwie chroni organizm przed grzybami, wirusami i bakteriami. Kolejną barierą stanowią biologiczne składy flory bakteryjnej. Co się dzieje, w sytuacji gdy te wszystkie fortyfikacje zawodzą? Do akcji wkracza układ immunologiczny. Każdy patogen ma tak zwany antygen, czy informację o tym, czym tak naprawdę jesteśmy zagrożeni. Uaktywniane są fagocyty wykrywające wrogą strukturę. Fagocyty wręcz pożerają patogeny. Jednocześnie cytokiny informują inne układy o powstałej infekcji. Taki mechanizm sprawia, że zostają rozszerzone naczynia krwionośne, a tym samym stan zapalny jest szybciej wykryty. Następnie rusza atak na patogeny, czyli komórki i białka starające się zniszczyć luz zminimalizować zagrożenie. Układ immunologiczny dysponuje również pamięcią komórkową. Jest to niezwykle ciekawe zagadnienie. Wyspecjalizowane komórki – limfocyty zapamiętują, z jakim patogenem mają do czynienia. Tym sposobem decydują, jakimi środkami należy przeciwdziałać zagrożeniu, aby patogen został całkowicie rozbrojony.

 

Niestety, nieprawidłowo działający układ immunologiczny przestaje efektywnie chronić. Zaburzona praca może wywołać między innymi choroby i stany autoimmunologiczne. Takim stanem jest chociażby alergia. Jak to działa? Czynniki dla zdrowego człowieka niegroźne odbierane są przez system odpornościowy jako zagrożenie. Te nieszkodliwe cząstki to oczywiście alergeny, przeciwko którym wysyłana jest armia przeciwciał. Organizm broni się, lecz tak naprawdę nie ma przed czym. Pojawiają się wówczas objawy alergii takie, jak katar czy łzawienie spojówek. Brak odporności może oznaczać uszkodzony układ immunologiczny. Taki skutek pojawia się na przykład w przypadku AIDS. Wówczas stosuje się terapię antyretrowirusową.

 

Jak poprawić odporność?

Nie wkraczając już w zagadnienia chorób układu immunologicznego (te leczy się w konkretny sposób), możemy sami poprawić funkcjonowanie systemu odpornościowego. Bardzo wiele może zdziałać sen oraz wypoczynek. Koniecznie zrezygnuj z palenia papierosów i nadmiernego spożywania alkoholu. aktywność fizyczna i dieta wzmocnią naturalną odporność. Spożywaj produkty zawierające witaminy A, C oraz E. Zatem jedz: marchew, szpinak, brokuły, pomidory, paprykę, cytrusy oraz porzeczki. W porze zimowej nie zapominaj o kiszonkach, które zawierają naturalne probiotyki.

 

 

Dodaj komentarz