Sposób naszego odżywiania ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, ogólne samopoczucie oraz wygląd. Nie od dziś osoby walczące o idealną sylwetkę bardzo skrupulatnie sprawdzają, co jedzą na co dzień, dbając, by posiłki były zbilansowane i odpowiednio kaloryczne. Ale tak naprawdę każdy z nas powinien uważniej przyjrzeć się swojej diecie, gdyż złe nawyki żywieniowe prędzej czy później doprowadzą nas do problemów zdrowotnych. Jednym składnikiem obecnym w diecie praktycznie każdego człowieka jest sól. Ta pozornie niezbędna przyprawa nadająca potrawom lepszego smaku może niestety powoli nas zabijać. Dzieje się tak z powodu zawartego w soli sodu, który w nadmiarze jest bardzo szkodliwy. Kto zatem powinien wybrać dietę niskosodową? Co zrobić, by dieta bez soli była smaczna?
Dieta niskosodowa – wskazania zdrowotne
Odpowiednio dobrana dieta może skutecznie wspomóc proces leczenia, a nawet doprowadzić do cofnięcia się pewnych objawów. Dlatego nie wolno jej bagatelizować. Dieta niskosodowa to taka, w której ogranicza się spożycie produktów zawierających sód, czyli przede wszystkim soli. Tego rodzaju dietę zaleca się przy nadciśnieniu tętniczym oraz chorobach układu krążenia, które rozwijają się między innymi na skutek nadmiaru sodu w organizmie. Dietę niskosodową powinny stosować także osoby mające problem z zatrzymywaniem się wody w organizmie i obrzękami ciała, osoby z chorobami nerek czy przy problemach z wątrobą.
Co zamiast soli?
Wiele osób dowiadujących się od lekarza, że powinni ograniczyć spożycie soli lub całkowicie z niej zrezygnować, zastanawiają się, czy jest to w ogóle możliwe. Sól kuchenna to najpopularniejsza i zdecydowanie podstawowa przyprawa, którą dodajemy praktycznie do wszystkiego. Szczyptę soli zaleca się zastosować nawet podczas przygotowywania słodkich wypieków, gdyż sól podbija słodki smak, dzięki czemu desery są smaczniejsze. Sól wydobywa także smak z mięs czy warzyw. Czy zatem dieta bez soli to jedzenie bez smaku i wyrazu? Nic podobnego! Istnieje wiele innych, ciekawych przypraw, których połączenie da nam efekt smakowy podobny do tego, który uzyskujemy za pomocą soli. W ten sposób uda nam się całkowicie wykluczyć sól z diety i nawet tego nie zauważyć! Jakie przyprawy warto kupić, jeśli przechodzimy na dietę niskosodową? Oto niektóre z nich:
- Koper – gałązki kopru mają lekko anyżowy, słodkawy posmak. Pasuje do marynowania mięs, ryb czy warzyw, a także jako dodatek do sałatek.
- Pietruszka – charakteryzuje ją delikatny aromat, który świetnie podkreśla smak sałatek, sosów oraz przekąsek.
- Pieprz – to, obok soli, druga najpopularniejsza przyprawa kuchenna. Może jednak skutecznie zastąpić tę pierwszą! Czarny pieprz ma ostrzejszy smak i zapach, zaś pieprz biały jest bardziej delikatny. Na rynku dostępny jest także pieprz cytrynowy oraz ziołowy – świetnie pasują do wielu potraw, podkreślając ich smak.
- Bazylia – w wersji świeżej zielone listki bazylii dodają potrawom orzeźwiającego smaku, z kolei listki fioletowe są bardziej pikantne.
- Imbir – lekko słodkawy, lecz intensywny w smaku, świetnie podkreśla smak potraw z mięsa, ryb i warzyw.
- Mięta – ma orzeźwiający, świeży smak. Świetnie pasuje do lekkich sałatek, vinegretów czy jako dodatek do delikatnych mięs.
Jak widać, zioła i przyprawy mogące z powodzeniem zastąpić w kuchni sól, nie są wcale wymyślne ani trudno dostępne. Dostaniemy je w każdym sklepie spożywczym za niewielkie pieniądze. Jeżeli poszukujesz sprawdzonych przepisów na smaczne potrawy bez soli, zajrzyj na http://www.wyrzucsolniczke.pl/gotuj-bez-soli. Z pewnością ten nowy sposób odżywiania będzie nie tylko zdrowy, ale też smaczny!