Owoce morza (frutti di mare, sea food) jeszcze do niedawna dostępne były wyłącznie w znanych i renomowanych restauracjach. Obecnie coraz częściej pojawiają się również w prywatnych domach, zyskując szerokie grono zwolenników. Stanowią smaczny i dodatek do egzotycznych sałatek, past, sosów, a nawet zup, dostarczając niezapomnianych wrażeń kulinarnych.
Walory smakowe i odżywcze owoców morza
Owoce morza, poza oryginalnymi walorami smakowymi, stanowią drogocenne źródło:
- pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka;
- witamin z grupy B,
- jodu – niezbędnego do produkcji hormonów tarczycy,
- wapnia,
- selenu – zapewniającego odpowiednie funkcjonowanie wszystkich komórek ciała,
- fluoru – niezbędnego dla zdrowych zębów i kości;
- żelaza – odpowiedzialnego za aktywność fizyczną i sprawność umysłową;
- cynku – uczestniczącego w mineralizacji kości.
Zawierają również nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega – 3, które skutecznie zapobiegają między innymi miażdżycy, obniżają cholesterol, pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, poprawiają koncentrację i pamięć oraz wspomagają układ odpornościowy. Gotowane na parze, lekkostrawne i niskokaloryczne owoce morza doskonale sprawdzają się jako dietetyczny posiłek dla osób, które zmagają się ze zbędnymi kilogramami.
Najpopularniejsze owoce morza
Do najpopularniejszych owoców morza należą obecnie:
- krewetki o charakterystycznym różowym, miękkim i elastycznym mięsie różnią się między sobą wielkością, uznawane są za najsmaczniejsze frutti di mare;
- homary o ciemnoniebieskim, ciemnobrązowym lub czarnozielonym pancerzu, który w trakcie gotowania w wysokiej temperaturze przybiera charakterystyczną czerwoną barwę zawiera białe, chude i delikatne mięso;
- małże jadalne o intensywnym smaku w Polsce są dostępne wędzone, marynowane i mrożone;
- ośmiornice – z ich sprężystego i niezwykle smacznego mięsa o morskim zapachu można przygotować pikantne zupy, pyszne potrawki i gulasze;
- kalmary – mają o słodko – morskim smaku, lekko gumowatą konsystencję i stanowią…naturalny afrodyzjak.
Na polskich stołach coraz częściej pojawiają się również inne owoce morza, takie jak: langusty, kraby, ostrygi, omułki, sercówki, przegrzebki, mątwy czy kałamarnice.
Owoce morza w kuchni
Owoce morza dają nieograniczone możliwości przygotowania różnorodnych, często efektownych i zaskakujących potraw o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Odpowiednio upieczone, gotowane na parze, duszone, grillowane bądź smażone doskonale smakują z niewielką ilością przypraw (najlepiej soli i pieprzu) oraz ziół. Owoce morza często pojawiają się na stole jako egzotyczna przystawka lub danie główne. Nadają potrawom intensywnego, charakterystycznego zapachu i koloru. Idealnie komponują z duszonymi warzywami, (ostra papryka, czosnek, pomidory czy pietruszka), owocami, sosem musztardowym czy majonezowym. Frutti di mare najlepiej natomiast smakują świeże, kupione bezpośrednio nad morzem.