Duży garnek w kuchni to podstawa. Przynajmniej z takim stwierdzeniem można się spotkać, ale czy faktycznie tak jest? Niektóre mieszkania mają bardzo małe kuchnie, gdzie trudno zmieścić cokolwiek, a co dopiero naprawdę duże naczynia. Czy są odpowiednie alternatywy dla dużych garnków, a może jednak nie ma wyjścia i miejsce na naczynie po prostu musi się znaleźć?
Duży garnek – do czego go potrzebujemy?
Kuchnia to jedno z najważniejszych miejsc w każdym domu. Nie chodzi nawet o samo przygotowywanie posiłków, ale także o miejsce spotkań. Tak było zawsze i nic nie zapowiada tego, żeby cokolwiek miało się w tej kwestii zmienić. Jednak nasze domy także się zmieniają, a kuchnie ewoluują i stają się coraz mniej przystępne. Są za to nowocześniejsze i często niestety coraz mniejsze. Szczególnie w tzw. „nowym budownictwie”, gdzie zamiast osobnego pomieszczenia pojawia się aneks kuchenny. Ograniczony jest on czasem do kilku szafek stojących i wiszących, gdzie trudno wszystko pomieścić.
To sprawia, że duży garnek staje się nagle… dużym problemem. W końcu na jego miejscu w szafce można zmieścić kilka innych przedmiotów tak, by te nie stały „na widoku”. Trzeba jednak wziąć pod uwagę to, że posiadanie tego typu naczynia, nie jest jednak „wymysłem”, ale niejako koniecznością. Szczególnie w chwili, kiedy dużo gotujemy i zdarza nam się przygotowywać posiłek dla całej rodziny. Wtedy właśnie duży garnek sprawdza się idealne, bo pozwala na tworzenie dań jednogarnkowych. Takich, które komponuje się z wykorzystaniem tylko jednego naczynia. Oczywiście oprócz patelni, która może służyć np. do podsmażania mięsa. Duży garnek może także idealnie nadawać się do gotowania na parze, czyli jednego z najzdrowszych sposobów przyrządzania jedzenia. Tutaj jednak warto, żeby był to garnek stworzony z odpowiednich materiałów. Duże naczynie ze stali nierdzewnej sprawdzi się do tego celu doskonale.
Jak korzystać z dużego garnka w kuchni?
Warto jeszcze zdefiniować pojęcie, czym tak naprawdę jest duży garnek. Można powiedzieć, że taki garnek będzie miał średnicę ponad 20 centymetrów i wysokość powyżej 10 centymetrów. To przekłada się na pojemność około 5 litrów, czyli naprawdę sporo. Przyrządzenie dane jednogarnkowego w takim naczyniu nie będzie stanowiło większych problemów. Podobnie jak w sytuacji, kiedy chcemy zacząć gotować na parze. To ostatnie to jedna z ciekawszych form gotowania, do której można zastosować duży garnek.
Wystarczy posiadać w kuchni jeszcze durszlak lub specjalne naczynie, która można położyć na garnku, żeby para wodna mogła spokojnie przez nie przechodzić. Do tego jeszcze duża pokrywka i tak naprawdę nic więcej już nie potrzeba. W ten sposób można gotować warzywa, ryby, a nawet niektóre rodzaje mięs. Oczywiście czas gotowania będzie różnił się od tego, do którego mogliśmy być przyzwyczajeni. Podobnie będzie ze smakiem tak przyrządzanych potraw. Nie warto ich jednak solić w trakcie czy przed gotowaniem, bo para wodna i tak nie pozwoli na to, by sól została na daniu. To kwestia przyzwyczajenia, ale warto spróbować. I żeby to zrobić, potrzebne jest duże naczynie ze stali nierdzewnej. Warto takie mieć w swojej kuchni, nawet kosztem kilku innych garnków.