Garnki ze stali nierdzewnej

Pielęgnacja naczyń ze stali nierdzewnej

Zdrowe, smaczne, pełnowartościowe i aromatyczne posiłki przygotowywane samodzielnie w zaciszu domowej kuchni cieszą się coraz większą popularnością. Pozwalają bowiem ograniczyć, a nawet wyeliminować z diety zbędne i szkodliwe dla ludzkiego organizmu tłuszcze, cukier czy sól. Kluczem sukcesu kulinarnego jest nie tylko znajomość podstawowych zasad przyrządzania poszczególnych dań, ale przede wszystkim odpowiednie… garnki. Naczynia mają bowiem ogromny wpływ na smak potraw, ich walory zdrowotne i czas przygotowania.

garnki ze stali nierdzewnej - zmywanie

Najlepsze garnki ze stali nierdzewnej

W ofercie poszczególnych producentów znajdują się naczynia wykonane z różnorodnych materiałów (np. Philipiak patelnie). Zdecydowanie największym jednak zainteresowaniem, zarówno wśród pasjonatów gotowania, jak i domowych kucharzy, cieszą się garnki ze stali nierdzewnej. Wykonane z wysokiej jakości materiałów o specjalnych właściwościach są trwałe, odporne na działanie wysokiej temperatury w trakcie gotowania, kwasów, korozji czy zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Naczynia ze stali nierdzewnej nie wchodzą również w kontakt z jedzeniem, dzięki czemu  posiłki są smaczne i zdrowe. Odpowiednia konstrukcja dna sprawia, że potrawy nie przywierają i nie przypalają się. Garnki ze stali nierdzewnej, ze względu na prosty i elegancki design, pięknie prezentują się w każdej kuchni, zarówno w stylu klasycznym, jak i nowoczesnym.

garnki ze stali nierdzewnej

Przed pierwszym użyciem

Garnki ze stali nierdzewnej, podobnie jak naczynia wykonane z innych materiałów, wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Każdego dnia narażone są bowiem na działanie wysokiej temperatury, soli, kwasów i kamienia. Przed pierwszym użyciem garnki ze stali nierdzewnej koniecznie trzeba umyć, najlepiej w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Należy unikać silnych detergentów oraz ostrych gąbek do mycia lub ścierek, ponieważ mogą porysować powierzchnię. W żadnym przypadku nie wolno natomiast zalewać gorącego garnka zimną wodą. Grozi to nieodwracalną deformacją naczynia.

Jak czyścić garnki ze stali nierdzewnej?

Czyszczenie garnków ze stali nierdzewnej, wbrew pozorom, jest proste i nie wymaga zastosowania specjalistycznych, drogich środków pielęgnacyjnych. Po każdym użyciu wystarczy umyć naczynia ciepłą wodą z dodatkiem płynu do naczyń, a następnie wytrzeć do sucha (np. papierowym ręcznikiem), co pozwoli uniknąć nieestetycznych zacieków i osadów. Naczynia ze stai nierdzewnej można również bez obaw myć w zmywarce. W przypadku większych i opornych zabrudzeń doskonale natomiast sprawdzają się tradycyjne sposoby, takie jak użycie płynu do mycia szyb, roztworu octu lub sody oczyszczone, soku z cytryny czy kwasku cytrynowego. W celu konserwacji garnki można również lekko natłuścić olejem spożywczym. Przypalone powierzchnie należy najpierw odmoczyć w wodzie z dodatkiem detergentu, a następnie spróbować usunąć gąbką.

Odpowiednia pielęgnacja naczyń ze stali szlachetnej sprawi, że będą służyły swoim właścicielom przez długie lata.

Dodaj komentarz