Kuchnia włoska – uczta dla podniebienia

Kuchnia włoska, kojarzona na świecie głównie z potrawami mącznymi i owocami morza, charakteryzuje się przede wszystkim dużą ilością świeżych warzyw oraz aromatycznych ziół. Kucharze najczęściej sięgają po oregano, bazylię, pieprz, tymianek, estragon czy rozmaryn. Większość posiłków przygotowywana jest na oliwie z oliwie i doprawiana dobrej wysokiej jakości serami, najczęściej mozzarella i parmezanem. Kuchnia włoska zaskakuje bogactwem i różnorodnością smaków.

Tradycyjny posiłek włoski

Tradycyjny posiłek włoski składa się z:

  • antipasto (przystawki) serwowane przed obfitymi daniami – największą popularnością cieszą się fritti, czyli zakąski smażone w bułce: bakłażany, cukinie, kwiaty cukinii, ryby i owoce morza;
  • primo piatto (pierwsze danie) – pasta, risotto, zupa lub inne dania mączne;
  • secondo piatto (piatto di mezo) – danie główne zawiera zazwyczaj owoce morza, drób, dziczyznę, omlety, potrawy z warzyw, gotowane sery)
  • deseru – np. panna cotta, tiramisu.

Najpopularniejsze włoskie dania

Do najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej, znanych na całym świeże i przygotowywanych w różnej formie, należą:

  • pizza – płaski placek z ciasta drożdżowego (focaccia) z sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami pieczony  bardzo mocno nagrzanym piecu;
  • risotto – potrawa z ryżu gotowana z dodatkiem bulionu do uzyskania kremowej konsystencji, często zawierająca masło, wino i cebulę;
  • spaghetti serwowane na ciepło – w klasycznej postaci składa się z porcji świeżo ugotowanego, długiego makaronu wymieszanego z sosem pomidorowym i posypanego serem (najczęściej parmezanem bądź pecorino)
  • lasagne -przekładana dużymi, prostokątnymi płatami makaronu zapiekanka z sosem pomidorowym, mięsem i serem
  • tortellini – pierogi z mięsem, serem lub grzybami posypane parmezanem i polane sosem pomidorowym;
  • minestrone – zupa z warzyw (cukinii, fasolki, szpinaku, marchewki) podawana z makaronem lub ryżem;
  • ravioli – małe pierożki nadziewane serem ricotta bądź szpinakiem;
  • carpaccio – przystawka z surowego mięsa wołowego lub cielęcego polanego sokiem z cytryny i oliwą, podawana najczęściej z warzywami i serami.

Włoskie desery

Kuchnia włoska słynie nie tylko z prostych i apetycznych dań, ale również pysznych deserów, takich jak:

  • tiramisu – ciasto złożone z biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso i likierem Amaretto, przykrytych grubą warstwą kremu z serka mascarpone, jajek, cukru, a całość posypana jest warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady;
  • panna cotta – deser ze śmietany, żelatyny i dodatków, (wanilia, skórka cytrynowa, mus owocowy);
  • granita – tradycyjny sycylijski deser mrożony na bazie kawy lub soków owocowych (zwykle z pomarańczy bądź cytryny) o ziarnistej strukturze lodu;
  • zabaglione (zabajone) – deser przygotowywany z trzech składników: żółtek, jaj i słodkiego wina ubijanych i jednocześnie delikatnie ogrzewanych aż do lekkiego zgęstnienia.

Do deserów Włosi piją swoje tradycyjne napoje, do których należą między innymi wino oraz różne rodzaje kaw: espresso, latte czy cappuccino.

Dodaj komentarz