Utrata zbędnych kilogramów nie zawsze jest prostą ścieżką. Czasami trzeba przejść przez zawiłości związane z indywidualnością funkcjonowania organizmu ludzkiego. Pamiętać warto o tym, że diety cud nie istnieją. Jedną z dróg jest dieta glikemiczna.
Założenia diety glikemicznej
Dieta glikemiczna oparta jest na zasadach indeksu glikemicznego (IG). Wskaźnik ten informuje nas o stężeniu cukru we krwi, jakie utrzymuje się po zjedzeniu konkretnego produktu żywnościowego. Ta zależność nie uwzględnia wartości kalorycznej posiłku. Aby zrozumieć główną zaletę diety glikemicznej, należy poznać związek pomiędzy insuliną a odkładaniem się tłuszczu. Otóż im wahania insuliny wyższe, tym szybciej buduje się niepotrzebna tkanka tłuszczowa.
Priorytetową regułą takiego sposobu odżywiania jest komponowanie posiłków, których ok. 40% zapotrzebowania kalorycznego pochodzi z węglowodanów nieprzetworzonych. 30% to chude proteiny (drób, wołowina, ryby), natomiast kolejne 30% to tłuszcze, do których zaliczymy między innymi oliwę z oliwek lub orzechy.
Produkty żywnościowe
Zalecane, przykładowe produkty z niskim indeksem glikemicznym:
Produkty ze średnim indeksem glikemicznym:
Odradzane, produkty z wysokim indeksem glikemicznym: