Co zrobić, aby odżywiać się zdrowo? Nic prostszego! Trzeba po prostu wykorzystywać nowinki z zakresu nowoczesnych technik gotowania. Czy aby naprawdę nowoczesne? Przecież chyba każdy słyszał już o gotowaniu na parze. Tak, ale nie wszyscy są jeszcze przekonani. Na dodatek wydaje nam się, że smażone bez tłuszczu potrawy tracą na swych walorach smakowych. Dowiedz się, ile możesz zyskać przerzucając się na zdrową kuchnię.
Zdrowy styl życia
Czy zdrowy styl życia wymaga poświęceń? Oczywiście, że nie! Należy po prostu nauczyć się żyć nową jakością. Od czego zacząć? Warto zaopatrzyć się w nowoczesne naczynia kuchenne, które umożliwią przyrządzenie posiłku w sposób szybki i przyjemne. Jak to jest możliwe? Oczywiście przez zastosowanie konstrukcji. Przykładem są garnki marki Philipiak cieszące się dobrą opinią wśród użytkowników. Naczynia pozwalają wykorzystać gorącą parę i dzięki temu nie tracimy cennych minerałów oraz witamin. Podobnie jest podczas smażenia.
Smażenie zabiera potrawie smak i najważniejsze składniki odżywcze z użytych półproduktów. Dobrym wyjściem jest zatem technika polegająca na smażeniu bez tłuszczu. Ma to szczególne znaczenie podczas termicznej obróbki warzyw. Warzywa nie tracą swoich walorów smakowych, aromatycznych oraz wizualnych.
Gotowanie na parze – zasady
Zasady gotowania na parze są proste. Odpowiedniej jakości naczynia pozwalają zachować prawidłową cyrkulację pary wodnej. Dzięki temu można gotować w mniejszej ilości wody. Tak ugotowana potrawa jest nie tylko smaczna, lecz także przyrządzona w sposób ekonomiczny. W dzisiejszych czasach naszym obowiązkiem jest oszczędność naturalnych zasobów ziemi.
Gotowanie na parze to także używanie tak zwanego systemu wieżowego. Na czym polega ten system? Otóż umieszczamy kilka naczyń na sobie i w tym czasie jesteśmy w stanie poddać obróbce kilka produktów naraz. Szczególnie jest to istotne, kiedy nie mamy dużo czasu, by przyrządzić zdrowy i pyszny posiłek.