W tradycyjnym rozumieniu – przekąska nie jest pełnym daniem, a posiłkiem podawanym pomiędzy głównymi specjałami. Niby sprawa prosta… a nadal wiele ludzi myli przekąski z przystawkami. Towarzyski savoir vivre zobowiązuje jednak przy każdej imprezie. Warto zatem znać różnice pomiędzy nimi. Przekąski podawane są najczęściej na samym początku posiłków kilkudaniowych. Jednocześnie mogą być samodzielnym daniem podawanym w postaci zimnego bufetu.
No to teraz o przystawkach…
Proste przystawki są dodatkiem do dania głównego. Dlatego też ich ilość jest oszacowana na podstawie menu głównego. Przystawki mogą być podawane przed daniem głównym. W takim przypadku nie należy przesadzić z ich liczba. Kolejna zasada mówi – zimne przystawki nie powinny być zanadto sycące. Ich zadanie jest zupełnie inne. Powinny przede wszystkim podsycać apetyt. Przystawki muszą być ponadto różnorodne.
Przekąski zaś można przygotować z różnych składników. Najczęściej są to małe kanapeczki, pierożki, pizzerki itp. Tego typu posiłki można łączyć z sosami i dipami. Aby pyszne przekąski cieszyły także oko, należy je przygotować i podać w sposób estetyczny.
Estetyka przekąsek
Tak, jak wyżej wspomniałam przekąski mogą stanowić samodzielne danie. Tego typu posiłki urozmaicają najczęściej przyjęcia domowe. Popularne „domówki” to nic innego, jak wesołe spotkania na gruncie towarzyskim. Nie chodzi zatem o to, by siedzieć przy suto zastawionym stole. Zadaniem przekąski jest szybkie zaspokojenie głodu, które jednak nie prowadzi do odczucia nadmiernej pełności i sytości.
Przekąski na zimno muszę przyciągać wzrok. Podajemy je najczęściej na półmiskach tacach lub salaterkach. W sklepach z gospodarstwem domowym możemy spotkać wiele gadżeciarskich pomysłów na estetyczne i oryginalne podanie. Niezwykle funkcjonalnym rozwiązaniem są specjalne naczynia z przedziałkami. Mniejsze miseczki i salaterki tworzą jedną całość, jednak można je z powodzeniem rozdzielić. W jaki sposób efektywnie udekorować przekąski? Nie ma nic bardziej prostego. Do tego procederu używa się głównie produktów jadalnych. Podczas dekoracji można wykorzystać efekt kontrastu, na przykład produkty czerwone łączyć z zielonymi. Sprawdza się połączenie rzodkiewki lub pomidora z sałatą i ogórkiem. Do przyozdabiania używa się również: jarmużu, szczypiorku, natki pietruszki, kopru, zielonego groszku, winogron, oliwek, marchewki itd. Ta kwestia zależy przede wszystkim od naszej wyobraźni. Jeśli nie mamy sprawności manualnych, możemy skorzystać z pomocy specjalnych akcesoriów kuchennych umożliwiających efektywne krojenie warzyw. Wśród najbardziej popularnych i ergonomicznych przykładów należy wyróżnić elektryczną krajalnicę do warzyw, maszynkę do krojenia warzyw w kostkę, krajalnicę spiralną oraz szatkownicę.
Przekąski na ciepło
Oprócz przekąsek na zimno można pokusić się także o podanie przekąsek na ciepło. Pamiętajmy jednak o tym, że menu powinno pasować nie tylko nam, lecz także gościom. Jeśli nie planujemy podawać dań głównych, z powodzeniem możemy podawać przekąski na ciepło. Należy jednak liczyć się z tym, że jest to nieco bardziej czasochłonne niż zaserwowanie dań „na zimno”.
Pomysł na przystawki i przekąski
Przejdźmy zatem do konkretnych przykładów. Cały czas dużą popularnością cieszą się przekąski z mięsa. Najczęściej podajemy wędliny takie, jak gotowana szynka, suszone kabanosy lub kiełbaski. Niektórzy są fanami tatara. Chociaż jest to czasochłonna potrawa, zachwycimy naszych gości podając tatara z takich części wołowiny, jak polędwica czy rostbef.
Dużym powodzeniem cieszą się kanapki. Można użyć różnych rodzajów pieczywa, na przykład ciabatty, pumpernikla lub… krakersów. Do kanapek używa się różnego rodzaju past, ziół, mięsa serów. Przy robieniu kanapek istnieje jedna zasada: zrób taką kanapkę, aby można było zjeść ją jednym kęsem.
Doskonałą alternatywą są przekąski z owoców i warzyw. Takie posiłki są proste i szybkie w przygotowaniu. Przykładowo – owoce można łączyć dowolnie, podawać je osobno lub w formie sałatki polanej jogurtem.
Przygotowując przystawki i przekąski nie zapominajmy o serze. Jest to produkt, który nadaje się idealnie do różnego rodzaju wysokogatunkowych win. Jakie sery będą smakować naszym gościom najbardziej? Z pewnością będzie to żółty ser, camembert, brie, ser kozi, pleśniowy. Deskę serów wzbogaćmy dodając pokrojone owoce.
Zdrowe chipsy
Nasi goście będą zachwyceni, jeśli podamy chipsy z suszonej marchewki lub buraka. Takie przekąski można kupić w sklepie, możemy również przygotować je w domowej kuchni. Zapoznajcie się z przepisem na pyszne chipsy z marchwi:
Składniki:
600 g marchwi
2 łyżki oliwy z oliwek
odrobina soli
przyprawy do smaku – np. chilli, słodka papryka, kurkuma
Wykonanie:
Marchewkę kroimy w cieniutkie plasterki. Dolewamy oliwę i dodajemy przyprawy. Rozkładamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenie. Następnie pieczemy przez około 50 minut w 150 stopniach Celsjusza.
Zdrowe chipsy smakują wspaniale z sosem jogurtowym oraz pomidorowym.
Smacznego!