To, co sprawia, że sery są tak wyjątkowe to między innymi fakt, iż świetnie pasują do naprawdę wielu dodatków, takich jak na przykład wino. Nie oznacza to jednak, że absolutnie każdy ser będzie dobrze pasować do danego wina. Trzeba bowiem dobrać ich rodzaj. Gdzie kupić dobre sery i które będą pasować do białego wina?
W jakim miejscu można zaopatrzyć się w dobre sery?
Wszystko zależy od ilości sera, którą potrzebujemy. Jeśli interesują nas ilości detaliczne to istnieje wiele miejsc, w których można zaoptrzyć się w dobre sery w Warszawie. Mowa tu na przykład o specjalistycznych sklepach, które skupiają się na oferowaniu różnych serów pochodzących z danych regionów świata, czy też typów rzadko spotykanych w supermarketach.
Dobrym miejscem na zaoptrzenie się w pyszne i dobre jakościowe sery może być również serowa restauracja. Takie lokale bardzo często prowadzą też sprzedaż serów i co ważniejsze zajmują się samodzielnie ich produkcją lub otrzymują je od uznanych mleczarni, które tworzą bardzo dobre i rzadko spotykane sery.
Jakie sery pasują do białego wina?
Tutaj bardzo dużo zależy też od rodzaju samego wina. Najważniejsze jest by trzymać się podstawowej zasady łączenia serów z winem. Wino nie może dominować smaku sera i na odwrót. Te dwie rzeczy mają się bowiem odpowiednio dopełniać tak, by zapewnić najlepsze doznania smakowe. Dlatego, gdy zdecydujemy się na intensywne smakowo sery długodojrzewające, to można postawić na przykład na wytrawne białe wino, które powinno dobrze podkreślić ich walory.
Z kolei jeśli preferujemy słodkie białe wino, to najlepiej połączyć je z serami, które są mocno pachnące, czy też pleśniowe. Dzięki temu będą one bardziej kremowe i słodyczą wina będziemy w stanie zrównoważyć bardzo intensywne doznania podczas spożywania serów pleśniowych. Ponadto słodkie wino pozwoli dobrze zbalansować bardzo intensywny zapach sera pleśniowego. Ciekawych połączeń z białym winem jest znacznie więcej i wypisanie ich wszystkich mogłoby zająć naprawdę dużo czasu.