Pizza w Krakowie i pizza na świecie

Lekka, chrupiąca, pyszna oraz idealnie wypieczona pizza o charakterystycznym kształcie pizza należy do najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej. Doskonale sprawdza się, zarówno jako rodzinny obiad czy kolacja, jak i w trakcie spotkań w gronie najbliższych przyjaciół. Pizza serwowana jest w restauracjach, barach, pubach, knajpach, a nawet food truckach na całym świecie.

pizza z oliwkami, pomidorami i bazylią

Najdroższa pizza na świecie

Najdroższa pizza na świecie została przygotowana po raz pierwszy 24 kwietnia 2017 roku w restauracji Industry Kitchen w Nowym Jorku w USA, położonej tuż obok słynnej Wall Street. Cena wynosiła 2700 dolarów, czyli w przeliczeniu około 10000 polskich złotych. Jeden kawałek kosztował około 900 złotych, a jeden kęs to równowartość 200 złotych. Bazę najdroższej pizzy świata stanowi truflowy spód z dodatkiem atramentu z kałamarnicy. Głównymi składnikami są natomiast: angielski ser pleśniowy Stilton, pasztet strasburski ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich Foie Gras (jedna z najdroższych potraw kuchni francuskiej), najwyższej jakości francuskie trufle, kawior typu Ossetra pochodzący z Morza Kaspijskiego oraz kawior Lamas (uznawany za najdroższy na świecie). Całość posypana jest natomiast jadalnymi płatkami 24- karatowego… złota importowanego z Ekwadoru. Pizza o intrygującej nazwie „24K” znajduje się wprawdzie na stałe w menu restauracji, ale trzeba ją zamówić dwa dni wcześniej ze względu na zdobycie wykwintnych i unikatowych składników wykorzystywanych do przygotowania potrawy.

Najstarsza pizzeria na świecie

Najstarsza pizzerria na świecie Antica Pizzeria Port’Alba, która rozpoczęła działalność w 1830 roku, znajduje się w Neapolu. Restauracja zastąpiła wówczas ulicznych sprzedawców, którzy przygotowywali ciasto w piecach opalanych drewnem i oferowali klientom na placach targowych.  Lokal został wyłożony skałami lawowymi z pobliskiego wulkanu Wezuwiusza. Jednym z najpopularniejszych dań była pizza „mastunicola”, czyli placek z aromatycznym smalcem, serem owczym oraz bazylią. W ofercie znajdowały się również inne dodatki: owoce morza, bawola mozarella, suszone wędliny i cucinelli (małe, białe ryby). Lokal szybko stał się ważnym miejscem spotkań towarzyskich, zarówno kobiet jak i mężczyzn. Główną klientelę stanowili przede wszystkim artyści, studenci oraz inne osoby dysponujące niewielką ilością gotówki. Antica Pizzeria Port’Alba, znajdująca się obecnie między wieloma księgarniami, nadal serwuje pizzę o doskonałym smaku. Niepowtarzalny klimat wnętrza sprawia zaś, że restauracja wciąż cieszy się ogromną popularnością, zarówno wśród turystów, jak i mieszkańców miasta.

podana pizza

Najostrzejsza pizza w Krakowie

Najostrzejsza pizza w Polsce znajduje się między innymi w Krakowie. Podstawowymi składnikami potrawy są przede wszystkim różne rodzaje papryki, takie jak: chilli, jalapeno, pepperoni, Carolina Reaper, Naga Yoloka czy Trinidad Scorpion. Zjedzenie kilku kawałków takiej pizzy stanowi nie lada wyzwanie dla amatorów ostrych smaków.

Nowoczesne pizzerie w różnych zakątkach Polski oferują smaczną i chrupiącą pizzę, którą można zamówić online lub telefonicznie .

Dodaj komentarz