Wybór odpowiednich garnków wyposażających domową kuchnię wbrew pozorom wcale nie jest taki prosty. Na rynku istnieje wiele propozycji, które nie zawsze sprawdzą się pod kątem jakości i ekonomii codziennego gotowania. Dlatego też zakup ten należy starannie przemyśleć. Jakie aspekty należy wziąć pod uwagę, by nowe akcesoria służyły nam przez długie lata?
Garnek garnkowi nierówny
Najtańszą propozycją są garnki emaliowane. Ich główną cechą jest bogactwo kolorów. Dzięki temu będą idealnie uzupełniały design każdego wnętrza. Czy rzeczywiście tylko o to chodzi? Garnki emaliowane nie są trwałe. Użyteczne są dopóki nie odpadnie od nich emaliowana powłoka. Kiedy sprzęt ulegnie kompletnej eksploatacji, zaczyna pojawiać się rdza. Ponadto emaliowaną powłokę można naruszyć metalową łyżką lub widelcem. Takie ostrożne gotowanie nie sprawdzi się wśród osób, które preferują kulinarną ekspresję. Kolejną propozycją są garnki żeliwne. I choć wspaniale rozprowadzają ciepło, to bardzo łatwo można się oparzyć o nagrzaną powłokę. Ich zaletą jest trwałość. Wielu osobom może jednak przeszkadzać ich ciężkość. Gotowanie w garnkach żeliwnych jest proste. Problem może pojawić się jednak podczas smażenia. Niektórzy pasjonaci kulinarnych przeżyć narzekają, iż patelnie żeliwne bardzo łatwo przypalają smażoną potrawę. Później trudno jest doprowadzić sprzęt kuchenny do idealnej, użytkowej czystości. Oprócz kryterium wygody, współcześnie pojawia się kolejna kwestia. Mianowicie klient XXI wieku chce, aby przyrządzane potrawy były przede wszystkim zdrowe. Dotyczy to takich kwestii, jak niska zawartość soli, tłuszczów, a także ogólna ergonomia gotowania.
Cechy idealnych garnków
Dobrym pomysłem jest zakup całego zestawu. Dzięki temu można uniknąć diametralnych różnić związanych bezpośrednio z jakością potraw. Dlaczego zatem garnek garnkowi nierówny? W tym punkcie warto przywołać innowacyjne technologie produkcji.
Najlepsze garnki to takie, które są wykonane z wytrzymałej na wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne stali nierdzewnej. Dodatkowo powinny być wyposażone w plastikowe elementy, dzięki którym można je bez żadnego problemu przenosić. Tego typu dodatki nie ulegają przegrzaniu. Plusem garnków wysokiej jakości jest wskaźnik temperatury. Dzięki temu można przyrządzić ulubione dania w najbardziej optymalnych warunkach termicznych.
Pamiętajmy również o ważnej zasadzie – trwały garnek nie jest lekki. Ich masa uzależniona jest przede wszystkim od solidnego i odpornego na wysokie temperatury dna.