Ekologiczny drób to obietnica zdrowia i naturalnego żywienia. Jego cena bywa jednak większa niż mięsa zakupionego w supermarkecie. Jakie są cechy charakterystyczne ekologicznej hodowli i czy rzeczywiście warto przerzucić się na tego typu produkt?
Jak żyją kurczaki?
Hodowla drobiu ekologicznego to przede wszystkim karmienie zwierząt naturalną paszą. Konsekwencją organicznego pokarmu jest inny aromat i kolor mięsa. Dzięki temu mamy gwarancję, że zakupione mięso nie posiada w swym składzie GMO (GMO to inaczej genetycznie modyfikowane organizmy).
Ekologiczny chów a klatkowy
System klatkowy to przede wszystkim unieruchomienie. Bardzo często klatki umieszczone są w halach, w których trudno o odpowiednie warunki z zakresu humanitarnego trzymania zwierząt. Kury hodowane w takich warunkach nie mają dostępu do naturalnego światła i świeżego powietrza. Wiele kur odczuwa stres, który odbija się na ich zdrowiu – a tym samym jakości mięsa i jajek. Ekologiczny chów to zupełne przeciwieństwo dla masowego trzymania zwierząt w niehumanitarnych halach. Kury chodzą sobie swobodnie po wyznaczonym terenie, wdychają świeże powietrze i spożywają roślinną karmę, która dodatkowo bywa wzbogacona o surowce mineralne i witaminy. Dzięki temu mięso jest mniej otłuszczone, delikatniejsze i charakteryzuje się spoistą strukturą. Również walory smakowe powinny nas przekonać. Mięso jest niezwykle delikatne i aromatyczne.
Jeśli zależy nam na zdrowym i odpowiednio zbilansowanym żywieniu, jak najbardziej zdecydujmy się na zakup mięsa z wyższej półki.
Cechy chowu ekologicznego (grafika pobrana ze strony: www.zagrodowy.pl):