Sól określana jest bardzo często mianem białego zabójcy. Czy można żyć bez soli? Nie można! Jak zatem znaleźć złoty środek, dzięki któremu nasza codzienna dieta będzie zdrowsza i bardziej pożywna?
***
Do czego może doprowadzić nadmiar soli?
Lekarze już od dawna biją na alarm – sól może poczynić wiele szkód w naszym organizmie. Przyczynia się do powstania wielu chorób. Zaliczymy do nich między innymi: nadciśnienie tętnicze, otyłość, przeciążenie nerek, schorzenia o charakterze sercowo-naczyniowym, cukrzycę, udar mózgu. Ponadto znacznie zwiększa drażliwość układu nerwowego oraz przyśpiesza ryzyko zachorowania na osteoporozę (dzieje się tak, ponieważ sól wypłukuje wapń z organizmu).
Sól to nazwa oznaczająca związek chemiczny – chlorek sodu o oznaczeniu NaCl.
Dieta bezsolna
Człowiek nie może żyć bez soli, jednak warto podkreślić, że niesolenie pokarmów oraz napojów nie jest szkodliwe dla organizmu ludzkiego. Sól znajduje się w bardzo wielu produktach naturalnych. Dieta bezsolna nie jest zatem żadnym zagrożeniem dla zdrowia. Poznaj bezsolne przepisy.