Homar to skorupiak, który jest źródłem nieocenionych właściwości odżywczych. Jego charakterystyczne olbrzymie szczypce sprawiają, że ciężko go pomylić z innymi owocami morza. Choć początkowo był specjałem głównie mieszkańców Ameryki Północnej, obecnie docenia go niemal cały świat. Smaczny i niskokaloryczny – co warto wiedzieć o tym pożywnym przysmaku?
Poznaj właściwości zdrowotne homara
Po pierwsze, trzeba powiedzieć, że homar to przysmak niskokaloryczny. Znany jest z dużej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które korzystnie wpływają na pracę układu sercowo-naczyniowego. W jaki sposób? Regulują pracę tętnic, znacznie zmniejszają tendencję płytek krwi do zlepiania się i przez to maleje prawdopodobieństwo powstania zakrzepów. Kwasy omega-3 obniżają także stężenie cholesterolu we krwi. Po drugie, skorupiak obfituje w selen, który z kolei bierze udział w metabolizowaniu hormonów i tym samym wpływa na regulację pracy tarczycy. Selen chroni też przed wolnymi rodnikami i poprawia pracę układu odpornościowego. Kolejnym cennym minerałem zawartym w tych owocach morza jest miedź. To pierwiastek, który razem z żelazem, bierze udział w produkcji czerwonych krwinek. Dzięki tym wszystkim właściwościom, homar polecany jest szczególnie osobom starszym – niweluje ryzyko wystąpienia chorób neurologicznych, takich jak: Alzheimer, demencja czy choroba Parkinsona.
W homarze znajdziemy następujące minerały: potas, sód, cynk, wapń, fosfor, magnez, cynk. Bogactwo witamin z grupy B (zwłaszcza B1 i B2), niacyny, witaminy A, witaminy E ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego ludzkiego organizmu.
Homar także na odchudzanie
Homar to potrawa świetnie nadająca się dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Zawartość kwasów omega-3 pobudza aktywność tak zwanej brunatnej tkanki tłuszczowej – odpowiedzialnej za zmniejszenie ryzyka wystąpienia otyłości.
Kto powinien unikać tych skorupiaków? Oczywiście osoby uczulone. Homar jest częstym alergenem. Ograniczyć go w swojej diecie powinny także kobiety w ciąży.
Zdjęcia pochodzą ze strony pixabay.com.